Πρόταση του ΔΝΤ η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους έως το 2040

christine_lagarde_0

To ΔΝΤ έχει προτείνει η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.  Αυτό αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές του Ταμείου.

Όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες. Οι πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι θέσεις του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το χρέος είναι πολύ μακριά, και ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου εκτιμάται πως ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν χαρακτήρισε «δευτερεύουσας σημασίας»  το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.  Αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η τήρηση του προγράμματος και «ο τρόπος να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην Die Welt.

«Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της», σημείωσε.   «Ορισμένες αποφάσεις της Ευρωτράπεζας παραβιάζουν τα όρια μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής» είπε ο Βάιντμαν, αναφερόμενος στις επιλογές του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επεκτατική, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα των τιμών. «Ορισμένες φορές έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια δύσκολα ζητήματα» είπε τέλος σχολιάζοντας τη σχέση που έχει με τον Ντράγκι.

EurActiv.gr με skai.gr και cnn.gr

*φωτογραφία [Commons Wikimedia]