Πορτογαλία: Νέο «επαναστατικό» εμβόλιο- θεραπεία για βακτηριακές λοιμώξεις

Η εν λόγω τεχνολογία υπόσχεται να είναι επαναστατική σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας. [Shutterstock / photobyphotoboy]

Η startup εταιρεία «Immunethep» της Biotech αναπτύσσει ένα ενέσιμο εμβόλιο και μια θεραπεία κατά των βακτηριακών λοιμώξεων με βάση μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτο. Η εν λόγω τεχνολογία υπόσχεται να είναι επαναστατική σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας.

Το- υπό ανάπτυξη ακόμα- εμβόλιο κατά βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βασίστηκε σε μια «πραγματικά μοναδική» πανεπιστημιακή έρευνα που συνδέεται με τη δημιουργία της ίδιας της «Immunethep» το 2014, με έδρα το Πάρκο Biocant στο Cantanhede, στην περιοχή Coimbra.

«Δεν επιτιθόμαστε σε καθένα από τα βακτήρια μεμονωμένα. Ανακαλύφθηκε ένας μηχανισμός που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα βακτήρια. Μιλάμε για βακτήρια γνωστά για την ανθεκτικότητά τους στα αντιβιοτικά και υπεύθυνα για ένα μεγάλο μέρος των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Έχοντας ανακαλύψει γιατί κυριαρχούν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι σε θέση να μας μολύνουν και ότι έχουν έναν κοινό μηχανισμό, μπορέσαμε έτσι να φτιάξουμε ένα εμβόλιο που έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη μόλυνση από πέντε διαφορετικά βακτήρια», δήλωσε στο «Lusa» ο Bruno Santos, συνιδρυτής και διευθυντής της Immunethep.

Υπενθυμίζοντας ότι στην αγορά, επί του παρόντος, «υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να αποτρέψουν ορισμένους υποτύπους κάθε βακτηρίου», ο Bruno Santos τόνισε ότι η «πολύ πιο ολοκληρωμένη» τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Immunethep «είναι ένα προϊόν που θα είναι επαναστατικό» και που θα εισέλθει σε κλινικές δοκιμές.

«Επειδή πρόκειται για κάτι εντελώς νέο και έναν εντελώς νέο μηχανισμό από αυτόν που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, απαιτήθηκε μεγαλύτερη έρευνα κατά την ανάπτυξή του», εξήγησε ο ίδιος.

Ένα από τα βακτήρια που στοχεύει το νέο εμβόλιο είναι ο πνευμονιόκοκκος – που ευθύνεται κυρίως για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα, «όπου όλα τα εμβόλια μαζί που κυκλοφορούν στην αγορά αντιπροσωπεύουν περίπου επτά δισεκατομμύρια πωλήσεις ετησίως».

«Το προϊόν μας είναι σαφώς ένα προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει αυτά μόλις βγει στην αγορά», υποστήριξε ο Bruno Santos.

Παράλληλα με το αντιβακτηριακό εμβόλιο «το οποίο θα είναι πάντα προληπτικό της μόλυνσης»-και εκτός από ένα άλλο κατά του Covid-19, η Immunethep (η οποία διαθέτει μια ομάδα 10 ατόμων)- αναπτύσσει επίσης μια θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Η θεραπεία αυτή θα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει ταχύτερα τις ασθένειες – η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς «όταν τα αντιβιοτικά δεν αποδίδουν».

«Το εμβόλιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και τα αντισώματα σε ακόμη μεταγενέστερο στάδιο, αλλά έχουμε ήδη συνεργασίες (με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους φορείς) σε παγκόσμια κλίμακα και συνεχίζουμε αυτή την ανάπτυξη», τόνισε ο Bruno Santos.