Πολωνία: Η Γαλλία παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές για τον προϋπολογισμό

[Shutterstock]

Δριμεία επίθεση σε βάρος της Γαλλίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ αναφορικά με τον προϋπολογισμό εξαπέλυσε η Πολωνία την Παρασκευή (4 Ιανουαρίου), κάνοντας λόγο για υπέρβαση του ορίου δαπανών.

Τον περασμένο μήνα, το Παρίσι πρόβλεπε έλλειμμα 3,2% για το 2019, γεγονός που ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ (3% του ΑΕΠ).

Μετά την ανακοίνωση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η πιθανή παραβίαση θα είναι «αποδεκτή» εφόσον είναι «περιορισμένη, προσωρινή και εξαιρετέα».

«Η Γαλλία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνει τα μάτια», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Jacek Czaputowicz, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times.

Επέκρινε, επίσης, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», τονίζοντας ότι αποτυπώνει την «αδυναμία του κράτους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική για την κυβέρνηση της Πολωνίας, κατηγορώντας τους ηγέτες ότι «εξαπάτησαν» τους πολίτες τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση του PiS υποστήριξε τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που έθεσαν την Πολωνία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι τα μέτρα του PiS θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, του κράτους δικαίου και τη δημοκρατία.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του κ. Czaputowicz αντικατοπτρίζουν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το PiS το 2015.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το PiS και τα ακροδεξιά κόμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας ενδέχεται να προκαλέσουν μετατόπιση της ισορροπίας ισχύος στο ΕΚ ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.

X