Η Πολωνία έγινε το έκτο κράτος που θα συμβάλει στο πακέτο Γιούνκερ

juncker

Το έκτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα συμβάλει στο σχέδιο επενδύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε χθες η Πολωνία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομμισσιόν, «η Πολωνία θα συμβάλει με 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το οποίο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων για την Ευρώπη ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η καταβολή θα γίνει μέσω της πολωνικής Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Η Πολωνία είναι το έκτο κράτος μέλος της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόγραμμα, μετά την Γερμανία, την Ισπανία (1,5 δισεκατομμύριο), την Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο (80 εκατομμύρια). Ο  Γιούνκερ είχε παρουσιάσει στα τέλη του 2014 το σχέδιό του, το οποίο έχει στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ευρώπη. Το ταμείο αυτό αναμένεται να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια υπολογίζοντας σε ένα αποτέλεσμα μόχλευσης. Σε αυτό το στάδιο χρηματοδοτείται μόνον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κράτη δεν έχουν συμβάλει σε αυτό το ταμείο απευθείας και προτιμούν να επιδίδονται σε μια συγχρηματοδότηση εθνικών σχεδίων. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη, αναμένεται να αρχίσουν επισήμως αύριο, με στόχο την οριστική ψήφισή του τον Ιούνιο προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα σχέδια ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Μια ημέρα νωρίτερα, το Ευρωκοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει σε κοινή συνεδρίαση των μελών των επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και Προϋπολογισμών, την  έκθεση των εισηγητών Bullman-Fernandes για το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

To επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων τα οποία θα κινητοποιήσουν τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία για την τριετία 2015-2017.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνάψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επομένως, κρίσιμο στοιχείο της θέσης  του ΕΚ προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις αποτελεί η «προσθετικότητα», δηλαδή η δυνατότητα χρήσης του σχεδίου Γιούνκερ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οι οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθούν με άλλο τρόπο. Οι επενδύσεις θα αφορούν σε έργα σε συγκεκριμένους τομείς: υποδομή,  μεταφορές (δίκτυα ΤΕΝ-Τ), ευρυζωνικότητα, ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έρευνα και καινοτομία.

Όπως δήλωσε ο κ. Κύρτσος, ο οποίος έλαβε μέρος στη σχετική συνεδρίαση σαν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η συνεννόηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο ΕΚ οδήγησε στην έγκριση, σε χρόνο ρεκόρ, ενός εξαιρετικά σύνθετου σχεδίου. Στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει στην ελληνική οικονομία το σχέδιο Γιούνκερ μέσα από τη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και τη δημιουργία κλίματος οικονομικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

 Euractiv

X