Πλησιάζουν σε συμφωνία Eurogroup και Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους

Σε συμφωνία πλησιάζουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα σφραγιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ την Τετάρτη (13 Ιουνίου).

Οι εταίροι της Ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν το πακέτο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει από τις πιέσεις της αγοράς ενώ οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μέλη της ευρωζώνης και η Ελλάδα δεν θεωρούν απαραίτητο να δημιουργήσουν μια προληπτική πιστωτική γραμμή για τη χώρα. Αντ’ αυτού, θα υιοθετήσουν ένα σύστημα «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πιστωτές θα αναθέσουν στην Αθήνα ένα αποθεματικό ταμειακών συναλλαγών μεταξύ 11 δισ. και 20 δισ. ευρώ που θεωρείται επαρκές για την κάλυψη όλων των χρεωστικών υποχρεώσεών της έως τα τέλη του 2019 ή τις αρχές του 2020.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αναβολή της επιστροφής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού ποσού που δανείστηκε η Αθήνα, διάρκειας έως 15 ετών, μειώνοντας την επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποπληρώσει δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. Ευρώ από το ΔΝΤ και άλλα δάνεια του Ευρωσυστήματος με υψηλότερα επιτόκια (περίπου 3%).

Επιπλέον, τα μέλη της ευρωζώνης θα μπορούν να μεταφέρουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως έως το 2022 στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Αγορών Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Στοιχεία (ANFA) που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η εκταμίευση αυτών των χρημάτων θα εξαρτηθεί από την συνέχιση της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χώρα παραμένει σε καλό δρόμο, η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται υπό «ενισχυμένη εποπτεία», η οποία θα περιλαμβάνει, αντί για κάθε εξάμηνο, τετραμηνιαίες εκθέσεις από την Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Olivier Bailly, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι οι παράμετροι του χρεωστικού πακέτου «σιγά-σιγά πλησιάζουν».

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, αν και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν μετά.

Από την πλευρά του, το ελληνικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει τις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις αυτή την εβδομάδα, ώστε η Επιτροπή να μπορέσει να ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πριν από τη συνάντηση, και θα παρουσιάσει την «αναπτυξιακή της στρατηγική» για τα επόμενα χρόνια.

X