Πλεονεκτήματα από την ένταξη στο ευρώ, βλέπει ο Τσέχος Πρωθυπουργός

bohuslav_sobotka_grill_party_brno-bystrc

Η Τσεχική Δημοκρατία θα επωφεληθεί από την ένταξη στην ευρωζώνη, δήλωσε την Κυριακή (31 Μαΐου) ο πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο, τον υπουργό οικονομικών και τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχίας για το θέμα.

Ο Πρόεδρος Miloš Zeman, ο οποίος οργάνωσε τη συνάντηση στο κάστρο Lany λίγο έξω από την Πράγα, είχε δηλώσει ότι ήθελε μια «ορθολογική» συζήτηση για την υιοθέτηση του ευρώ. Οι περισσότεροι Τσέχοι απορρίπτουν την ευρωζώνη, λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια που έχει επικεντρώθηκε στις ασθενέστερες νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Sobotka υποστηρίζει το ευρώ, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει καμία ημερομηνία-στόχο για ένταξη στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2017.

«Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι τα στρατηγικά οφέλη για τη σταθερότητα, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της Τσεχικής Δημοκρατίας υπερέχουν τα πιθανά αρνητικά», δήλωσε ο Sobotka μετά τη συνάντηση.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Sobotka έχει συμφωνήσει να θέσει ως στόχο για την είσοδο στην ευρωζώνη το 2020, αλλά ο κύριος εταίρος του συνασπισμού, το κεντρώο κίνημα ΑΝΟ, δεν έχει εγκρίνει καμία ημερομηνία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΑΝΟ και υπουργός Οικονομικών Andrej Babiš δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, ενδεχομένως από κοινού με τις γενικές εκλογές το 2017.

[ot-video type=»youtube» url=»https://youtu.be/K0O7FF4TrWY»]

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία  [Wikimedia]

X