Πέντε κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2050

[Max Westby/Flickr]

Οι 28 υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήγαγαν τη Δευτέρα (4 Μαρτίου) τον πρώτο δημόσιο διάλογο σχετικά με το κλιματικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2050, ωστόσο πέντε κράτη μέλη ανέδειξαν την έλλειψη ενός σεναρίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100% μεταξύ των προτεινόμενων επιλογών της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Η στρατηγική της Κομισιόν για τον Καθαρό Πλανήτη για Όλους, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, προσφέρει στις χώρες της ΕΕ οκτώ διαφορετικά σενάρια μείωσης των εκπομπών, ώστε η οικονομία της Ευρώπης να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έως τα μέσα του αιώνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αναλύσουν το σχέδιο και να αποφασίσουν ποια επιλογή επιθυμούν να υιοθετήσουν φέτος.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου,  Claude Turmes, ξεκίνησε τη διαδικασία λέγοντας στους συναδέλφους του ότι «μπορείτε να ξεχάσετε έξι από τα οκτώ σενάρια», απορρίπτοντάς τα ως ανεπαρκή για να τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Turmes επέκρινε επίσης τις άλλες δύο επιλογές, οι οποίες αποσκοπούν σε καθαρών μηδενικών εκπομπών περικοπές μέχρι το 2050, λόγω έλλειψης διαφάνειας και παρότρυνε την Κομισιόν να αποκαλύψει τα στατιστικά στοιχεία των συμπερασμάτων της.

«Η Επιτροπή Γιούνκερ προτείνει να χτίσουμε 50 ή 60 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2050. Δεν είναι μια καλή πολιτική γειτονίας με την οποία να απειλούνται οι πολίτες της ΕΕ», δήλωσε ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Λουξεμβούργο.

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη εναλλακτικής με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επίσης προβληματική και υπέδειξε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί έντιμη συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα, όσο η στρατηγική είναι «ατελής».

Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στοχεύουν σε ένα πλήρως ανανεώσιμο ηλεκτρικό σύστημα, αλλά ο Turmes αναφερόταν σε ένα ανανεώσιμο 100% ενεργειακό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει θέρμανση, ψύξη, μεταφορές και καταναλώσεις ενέργειας.

Τον Λουξεμβουργιανό ακολούθησαν στο αίτημά του ομόλογοί του από την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Λιθουανία και την Ισπανία, ενώ ο Φιλανδός υπουργός Kimmo Tiilikainen δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του στην προεδρία της ΕΕ αργότερα φέτος, έτσι ώστε να εγκρίνει τα συμπεράσματα.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ έχουν ουσιαστικά την υποχρέωση να κάνουν ότι επιθυμούν με το έγγραφο της Κομισιόν, καθώς δεν είναι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. Η EURACTIV καταλαβαίνει ότι το Λουξεμβούργο ή οποιαδήποτε άλλα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προτείνουν οι ίδιοι την επιλογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν καταβάλουν τον αντίστοιχο κόπο.

Επόμενο κορυφαίο μοντέλο

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας έχουν πράγματι ήδη φουλέψει για αυτό το έργο για την Κομισιόν και έχουν διαμορφώσει τα δικά τους παραδείγματα πανευρωπαϊκών και ακόμη και παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων που λειτουργούν αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Δανός ακαδημαϊκός Δρ Brian Vad Mathiesen είναι ένας από αυτούς τους εμπειρογνώμονες και δήλωσε στη EURACTIV ότι «έμεινε έκπληκτος όταν η Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε την επιλογή αυτή».

Συμφώνησε, επίσης, με την εκτίμηση του Claude Turmes, ότι θα είναι δύσκολο να διεξαχθεί μια σωστή συζήτηση για το 2050 χωρίς ένα σενάριο 100%, αμφισβητώντας γιατί ο εκτελεστικός της ΕΕ «δεν πήγε πλήρως εις βάθος. Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας πρόκειται να αλλάξει μέχρι το 2050».

Ο Mathiesen είπε επίσης ότι τα πρώτα έξι σενάρια της Κομισιόν μπορούν να αγνοηθούν και ότι τα δύο πιο φιλόδοξα σενάρια, τα οποία επικεντρώνονται στην κυκλική οικονομία και στις τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών όπως η δέσμευση άνθρακα, δεν είναι ουσιαστικά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

«Για να υπάρξει μια συζήτηση σχετικά με αυτό, πρέπει να εξετάσουμε την πλήρη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές, τη θέρμανση, την ψύξη. Τα παντα. Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες επιλογές», κατέληξε.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Lappeenranta (LUT) της Φινλανδίας παρουσίασαν πρόσφατα το δικό τους μοντέλο 100% ΑΠΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει 20 ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές περιφέρειες ή «νησιά» που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός «σούπερ πλέγματος».

Ο συντάκτης της μελέτης Christian Breyer εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι υπουργοί της ΕΕ έχουν πια υπόψιν τους την ιδέα και δήλωσε στη EURACTIV ότι «η 100% ανανεώσιμη ενέργεια είναι η μόνη επιλογή», διότι το κόστος της πυρηνικής ενέργειας και η ανάπτυξη αποθήκευσης άνθρακα είναι υπερβολικά δαπανηρές.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη LUT είναι απλώς ένα παράδειγμα μιας ολόκληρης σειράς μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους και δείχνουν πώς μπορούν να αναπτυχθούν τα καθαρά ενεργειακά συστήματα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας του Συμβουλίου Ενέργειας, αρκετοί υπουργοί ανέφεραν την έννοια των «ενεργειακών παραγόντων». Η μελέτη του Breyer περιλαμβάνει την επίδραση των πολιτών που παράλληλα παράγουν και καταναλώνουν δύναμη στο μοντέλο της. Τα ευρήματα έδειξαν ότι θα μειώσει το κόστος σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της Δευτέρας ήταν η δεύτερη ευκαιρία για τους υπουργούς να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με το σχέδιο στρατηγικής της Κομισιόν, αφού ένα συμβούλιο ανταγωνισμού ξεκίνησε τη διαδικασία νωρίτερα αυτό το έτος. Η τρίτη ανοικτή συζήτηση για το σχέδιο του 2050 διεξήχθη την Τρίτη (5 Μαρτίου), όπου οι υπουργοί Περιβάλλοντος δεν τοποθετήθηκαν για το σχέδιο στρατηγικής.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου και αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, πριν τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο για την κλιματική αλλαγή.