Παραμένει κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Γαλλία

[Shutterstock]

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2016 παραμένει η Γαλλία, καθώς αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), παρά τις ανησυχίες για τις προηγηθείσες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αντίθετα, σημαντική μείωση κατέγραψε ο τουρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από την υποτίμηση της λίρας και το Brexit.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του UNWTO, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στη 2η θέση της κατάταξης και ακολουθεί η Ισπανία.

Ωστόσο, παρόλο που η Γαλλία παρέμεινε στην κορυφή των τουριστικών προορισμών το 2016 με 82,6 εκατ. επισκέπτες, τα επίσημα στοιχεία κατέδειξαν σημαντική πτώση της τάξεως του 2% σε σχέση με το 2015.

Οι επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις προκάλεσαν έντονες ανησυχίες ότι ο τουρισμός θα μειωνόταν ουσιαστικά στη Γαλλία, η οποία είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τη γαστρονομία και το κρασί της. Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες έδειξαν να μην πτοούνται από τα γεγονότα και επέλεξαν το συγκεκριμένο προορισμό, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον, πτώση 3% σημειώθηκε στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε στα 75,61 εκατομμύρια, ενώ από την πλευρά της η Ισπανία κατέγραψε θεαματική άνοδο 10% συγκεντρώνοντας 75,56 εκατ. επισκέπτες.

Η άνθιση της τουριστικής βιομηχανίας της Ισπανίας αποδίδεται εν μέρει στην απόφαση των επισκεπτών να μην μετακινηθούν προς άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος ή η Βόρεια Αφρική, επικαλούμενοι φόβους αναταραχών στις χώρες αυτές. Για το λόγο αυτό, επιλέγουν την Ισπανία για τις διακοπές τους.

Συνολικά 60 εκατ. επισκέπτες συγκέντρωσε η Κίνα, η οποία βρέθηκε στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ με τη σειρά της η Ιταλία κατέλαβε την 5η θέση, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2015.

Η κατάταξη υπολογίστηκε με κριτήριο τον αριθμό των επισκεπτών που περνούν τουλάχιστον μία νύχτα σε μια χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον UNWTO, αν ληφθεί υπόψιν ο αριθμός των χρημάτων που αποκόμισε κάθε χώρα από τους επισκέπτες το 2016, τότε ηχηρή πρωτιά σημειώνουν οι ΗΠΑ με 173 δις ευρώ. Ακολουθεί η Ισπανία με περίπου 60 δις δολάρια και στις επόμενες θέσεις η Ταϊλάνδη και η Κίνα.

Τέλος, η Βρετανία παρουσίασε αξιοσημείωτη πτώση από την 3η στην 7η θέση, συγκεντρώνοντας συνολικά 34 δις δολάρια.

X