Οργή στην ΕΚΤ μετά από έφοδο της αστυνομίας στη σλοβενική κεντρική τράπεζα

Η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη [Wikipedia]

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Σλοβενίας χθες (6 Ιουλίου), όταν η αστυνομία προέβη σε κατάσχεση εγγράφων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μια σπάνια σύγκρουση μεταξύ των αρχών και ενός εκ των πιο σεβαστών ιδρυμάτων της ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι αποδοκιμάζει την κατάσχεση, η οποία παραβιάζει τα νομικά προνόμια και τις ασυλίες της ΕΚΤ, και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γούνκερ να παρέμβει.

Η αστυνομία της Σλοβενίας διεξήγαγε έρευνα σε τέσσερις τοποθεσίες στη Λιουμπλιάνα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, συλλέγοντας αποδεικτικά στοιχεία για μια έρευνα που αφορά ενδεχόμενες παρατυπίες κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης της τράπεζας το 2013.

«Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και τέτοιες πληροφορίες που προστατεύονται βάσει του ισχύοντος πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ», δήλωσε ο Ντράγκι σε επιστολή του προς το Γενικό Εισαγγελέα της Σλοβενίας. «Η ΕΚΤ θα διερευνήσει επίσης πιθανά μέσα έννομης προστασίας βάσει του σλοβενικού δικαίου.»

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι η αστυνομία κατάσχεσε πληροφορίες από τους υπολογιστές της σχετικά με το Διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόσταν Γιάζμπετς, ο οποίος είναι στο Διοικητικό Συμβουλίο της ΕΚΤ που καθορίζει τα επιτόκια, καθώς και στοιχεία σχετικά με τον πρώην υποδιοικητή και ορισμένα μέλη του προσωπικού.

Η αστυνομία της Σλοβενίας δήλωσε ότι η έρευνα σχετίζεται με την αξιολόγηση μιας από τις τράπεζες  που διασώθηκαν από το κράτος το 2013, πράγμα που σήμαινε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να καταργήσει τις υποχρεώσεις της προς τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και χρέους μειωμένης εξασφάλισης αξίας € 257 εκατομμύρια.

Το 2013, η προηγούμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να ρίξει περισσότερα από €3 δις στις τοπικές τράπεζες για να αποτρέψει την κατάρρευσή τους λόγω πολλών επισφαλών δανείων. Η κίνηση βοήθησε τη χώρα να αποφύγει ένα διεθνές πακέτο διάσωσης στο παρά πέντε.

Ως μέρος της τραπεζικής αναδιάρθρωσης περίπου € 600 εκ. ομολόγα μειωμένης εξασφάλισης αχρηστεύτηκαν σε πέντε τράπεζες.

Το 2014, ο Σύνδεσμος των Μικρομετόχων της Σλοβενίας προέβη σε αρκετές δικαστικές προσφυγές εναντίον της Τράπεζας της Σλοβενίας και τοπικών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και τα κεφάλαια των μετόχων στις διασωθείσες τράπεζες δεν θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί. Καμία από τις υποθέσεις δεν έχει κλείσει ακόμα.

Η Τράπεζα της Σλοβενίας είχε επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι κακοδιαχειρίστηκε δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν όταν ετοίμαζε το πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες της Σλοβενίας.

 

X