ΟΟΣΑ: Πάνω από 2% η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2018 και 2019

Το κτίριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. [flickr]

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάπτυξης, με την ανεργία να κινείται σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών να στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι ισχυρές εξαγωγές καθοδηγούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της θα ξεπεράσει το 2% το 2018 και το 2019 και παρουσιάζει μία ατζέντα για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης και πιο δίκαιης ανάπτυξης στο μέλλον.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Υπάρχουν, σημειώνει, περιθώρια για χρηματοδότηση που θα κάνουν την οικονομία πιο δίκαιη.

Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό καθώς και την επέκταση της φροντίδας των παιδιών, της πρώιμης παιδικής εκπαίδευσης και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Η βελτίωση του ανταγωνισμού και η αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακά δίκτυα θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ η μείωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες των κρατιδίων (Landesbanken), στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες θα επιτρέψει την ανακατανομή των πόρων στην οικονομία», σημειώνει η έκθεση

X