Οι οικονομικές εξελίξεις στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Europarliament [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Πιέσεις προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να υιοθετήσουν έναν επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για την επταετία 2021-2027, αναμένεται να ασκήσουν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Στρασβούργου, αυτή την εβδομάδα, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου για το εν λόγω θέμα. Την Τετάρτη το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι θα δώσει σχετική συνέντευξη.

Κυρίαρχη παρουσία θα είναι σ’ αυτή την ολομέλεια η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα μιλήσει στο ημικύκλιο του Στρασβούργου για πρώτη φορά (Τρίτη) για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ενώ τα μέλη του ΕΚ αναμένεται να εγείρουν θέματα για την πράσινη οικονομία, την οικονομική τεχνολογία και τις επιπτώσεις του Brexit. Την ίδια μέρα, η κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σασόλι.

Σήμερα, πρώτη ημέρα των συνεδριάσεων, θα συζητηθούν οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των καταναλωτών (Τετάρτη η ψηφοφορία).

Εντός της ίδιας μέρας, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και την αναθεωρημένη προσέγγιση για τη διεύρυνση, όπως την παρουσίασε η Κομισιόν στις 5 Φεβρουαρίου.

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, θα ψηφιστεί η νέα εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΒ (Τετάρτη) και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Βιετνάμ.

Με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για τον πόλεμο στη Συρία, τα ειρηνευτικά σχέδια για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη καθώς και τη νέα στρατηγική για τις ευρωπαϊκές σχέσεις με την Αφρική (Τρίτη).

Αυτή την εβδομάδα έχει θέση στην ολομέλεια και η υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης προκειμένου να τερματιστεί το παράνομο εμπόριο των ζώων συντροφιάς.

X