Οι ΜΚΟ παροτρύνουν τη Γαλλία να αρνηθεί τη χορηγία της προεδρίας της Ε.Ε.

"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τις κυβερνήσεις που ευνοούνται από εταιρείες, υποστηρίζουν οι ΜΚΟ. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Το Corporate Europe Observatory, Observatoires des Multinationales και το foodwatch ξεκίνησαν μια αναφορά την Τετάρτη, ζητώντας την άρνηση εκ μέρους της Γαλλίας οποιασδήποτε προσφοράς ή χορηγίας όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2022.

“Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τις κυβερνήσεις που ευνοούνται από εταιρείες. Εάν η Γαλλία χρειάζεται φαγητό, ποτό, μεταφορά ή οποιοδήποτε άλλο είδος αγαθών ή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, τότε πρέπει απλώς να το προμηθευτεί με κανονικά μέσα και να πληρώσει μια δίκαιη τιμή για αυτό. Αυτές οι δύσκολες συμφωνίες χορηγίας πρέπει να σταματήσουν », δήλωσε η Suzy Sumner της International Foodwatch International.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για μια χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να καλεί ιδιωτικές εταιρείες να την συνοδεύσουν για αυτούς τους έξι μήνες. Η Αυστρία το 2018 συνεργάστηκε με Porsche, Audi και Microsoft, η Μάλτα το 2017 με BMW, AirMalta και Microsoft, η Σλοβακία το 2016 με Peugeot, Orange και Microsoft.

Το ζήτημα των χορηγών είναι μια μακροχρόνια συζήτηση, δήλωσε η ευρωβουλευτής Manon Aubry (GUE/NGL) η οποία δήλωσε επίσης ότι θα ήταν «αφελές» να πιστεύουμε ότι μια χορηγική εταιρεία το κάνει χωρίς οφέλη .

Το 2019, η foodwatch υπέβαλε καταγγελία στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή μετά τη συμμετοχή της Coca-Cola στη ρουμανική προεδρία το 2019, έγραψε ο οργανισμός στη δήλωσή του. Στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ένας «κίνδυνος φήμης» για την ΕΕ και ζητήθηκε από τα κράτη να θέσουν κατευθυντήριες γραμμές.

Προς το παρόν, η Γαλλία φαίνεται να προτιμά το «πατρόν» έναντι της «χορηγίας» και τείνει περισσότερο να λαμβάνει οφέλη σε είδος. «Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τις λεπτομέρειες», δήλωσε η ευρωβουλευτής Manon Aubry στο EURACTIV.
“Είμαστε ακόμα το γαλλικό κράτος. Θα με κάνετε να πιστέψω ότι δεν είμαστε ικανοί να οργανώσουμε εκδηλώσεις χωρίς εταιρική υποστήριξη. Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι έχουμε χρεοκοπήσει”, πρόσθεσε.