Οι αμερικανικές πολυεθνικές μπορούν να μηνύσουν την ΕΕ μέσω της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά

15503726345_e14e6c51c0_z

Οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό επίλυσης διαφορών κράτους-επενδυτή (ISDS) της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά για να μηνύουν απευθείας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με ακτιβιστές που τάσσονται κατά της αντίστοιχης συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Εταιρείες με καναδική θυγατρικές και μετοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) για να στείλουν χώρες σε διεθνή δικαστήρια διαιτησίας, ακόμη και αν η ρήτρα ISDS δεν είναι παρούσα στη Διατλαντική Εταιρική Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Οι εταιρείες των ΗΠΑ με «σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα» στον Καναδά, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό ISDS της CETA, αν αυτός τελικά απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια από την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.

Αυτές περιλαμβάνουν την ExxonMobil Investments, που χρησιμοποίησε το μηχανισμός ISDS στη Συμφωνία ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) μεταξύ του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού, για να μηνύσει με επιτυχία τον Καναδά.

Η αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Cargill επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό. Το 2004, η Cargill μήνυσε το Μεξικό μέσω του μηχανισμού ISDS της NAFTA, κερδίζοντας 71.8εκ ευρώ. το Μεξικό είχε προσπαθήσει να επιβάλει φόρο σε ποτά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Το σιρόπι συνδέεται με την παχυσαρκία.

Η υπεύθυνη για το βιώσιμο εμπόριο της ΜΚΟ Transport & Environment, Σεσίλ Τουμπώ, είπε: «Η CETA θα είναι δούρειος ίππος για τις αμερικανικές πολυεθνικές να μηνύουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της».

Σύμφωνα με τους κανόνες της NAFTA, η Καναδάς μηνύθηκε 34 φορές, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από το 1996, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Trading Away Democracy.

Ο Καναδάς έχει καταβάλει € 121 εκατομμύρια σε Αμερικανούς επενδυτές. Δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις επιτυχημένες, αλλά σε κάθε περίπτωση εξέθεσαν την καναδική κυβέρνηση σε υπερβολικό νομικό κόστος περίπου € 223.4 εκ, σύμφωνα με την ΜΚΟ Transport and Environment. Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε έρευνα του ΟΗΕ που υπολόγισε τα νομικά έξοδα (82% του συνολικού κόστους) και τα δικαστικά έξοδα σε περισσότερα από € 6,4 εκατομμύρια κατά μέσο όρο.

Οι ΗΠΑ μηνύθηκαν 22 φορές υπό τη συμφωνία NAFTA. Οι υποθέσεις είτε απορρίφθηκαν είτε η διαιτησία δεν ξεκίνησε ποτέ, ενώ τρεις υποθέσεις εκκρεμούν.

Ο Μπλερ Ρέντλιν, ερευνητής στο καναδικό Δίκτυο Δικαιοσύνη στο Εμπόριο, είπε: «Οι Καναδοί έχουν μάθει επίπονα ότι ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών Κράτους-Επενδυτή είναι ένα επικίνδυνο σύστημα που στερεί εξουσίες από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τις μεταφέρει σε εταιρείες και ιδιώτες δικηγόρους».

Οι υποστηρικτές των εμπορικών συμφωνιών, από την άλλη, θα ισχυρίζονταν ότι τα νούμερα είναι σχετικά μικρά συγκριτικά με τα οικονομικά οφέλη του ελευθέρου εμπορίου. Η Κομισιόν, για παράδειγμα, λέει ότι η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ θα φέρει 119δις ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία- ή εναλλακτικά 545 ευρώ για κάθε 4μελη οικογένεια.

EurActiv

X