«Όχι» στη Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για ανταλλαγή δεδομένων επιβατών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Επιτροπή προχώρησε στη συμφωνία PNR με τον Καναδά το 2014 ως ασφαλιστική δικλείδα, για να βοηθήσει τις αρχές να παρακολουθήσουν ενδεχομένως επικίνδυνους επιβάτες.

Παράνομο έκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Καναδά για ανταλλαγή δεδομένων επιβατών, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα περί ιδιωτικού απορρήτου.

Η  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά το σχέδιο συμφωνίας για τη διαβίβαση και την επεξεργασία δεδομένων που προέρχονται από καταστάσεις με ονόματα επιβατών  αποτελεί το τελευταίο  πλήγμα για τους κανόνες δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – μετά την απόρριψη των νόμων περί διασφάλισης δεδομένων και το 2015, τη συμφωνία Safe Harbour, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε  εταιρείες να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Επιτροπή προχώρησε στη λεγόμενη συμφωνία PNR με τον Καναδά το 2014 ως ασφαλιστική δικλείδα, για να βοηθήσει τις αρχές να παρακολουθούν  ενδεχομένως  επικίνδυνους επιβάτες . Ωστόσο, το δικαστήριο επέκρινε ορισμένα  σημεία της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα την προϋπόθεση αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων για πέντε χρόνια, χρονικό διάστημα το οποίο το δικαστήριο θεώρησε πολύ μεγάλο.

Επιπλέον,  η συμφωνία θα παραβίαζε το δικαίωμα  περί ιδιωτικής ζωής των επιβατών,  καθώς θα επέτρεπε  στις αρχές να ανταλλάσσουν δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν «το πλήρες  δρομολόγιο, τις ταξιδιωτικές συνήθειες, τις  σχέσεις μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων και πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των επιβατών , τις διατροφικές συνήθειές τους ή την κατάσταση της υγείας τους, ενώ θα μπορούσαν ί να παρέχουν ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για Θέματα Ασφαλείας της ΕΕ, Julian King,  δήλωσε ότι θα επικοινωνούσε μέσα στην ημέρα με Καναδούς αξιωματούχους για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ωστόσο, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία PNR είναι «υψίστης σημασίας» για την ασφάλεια και  η αναθεωρημένη εκδοχή της θα  είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει, ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες δεδομένων που θα πρέπει να συλλέγονται και θα εγγυάται ότι χρησιμοποιούνται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή σοβαρών εγκλημάτων.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων , Sophie In ‘t Veld, ηγείτο των διαπραγματεύσεων του Κοινοβουλίου  για τη συμφωνία PNR με τον Καναδά.  Η ίδια είχε ζητήσει από το δικαστήριο να  εκφέρει άποψη επί του τελικού σχεδίου της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν κενά όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι οι νόμοι κατά της τρομοκρατίας συνήθως  θεσπίζονται βεβιασμένα, αλλά στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να περάσουν δικαστικό έλεγχο»,  δήλωσε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με ομάδες πίεσης για τις  ατομικές ελευθερίες, η αντίσταση του δικαστηρίου κατά της συμφωνίας με τον Καναδά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ‘’ντόμινο’’ και να επηρεάσει παρόμοιες συμφωνίες που άπτονται των προσωπικών δεδομένων.

«Η προτεινόμενη συμφωνία PNR μεταξύ ΕΕ και Καναδά θεωρήθηκε ως η λιγότερο περιοριστική από όλες τις συμφωνίες PNR της ΕΕ.  Ως ένδειξη σεβασμού προς την απόφαση, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των συμφωνιών της με την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως  ανέφερε σε δήλωσή της η ΜΚΟ European Digital Rights.

Τα δεδομένα των επιβατών που  διαβιβάζονται βάσει της συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ μπορούν να αποθηκευτούν έως και για 15 χρόνια. Η συμφωνία με την Αυστραλία επιτρέπει στις αρχές να αποθηκεύουν δεδομένα για έως και 5μιση  χρόνια.

Του χρόνου θα τεθεί σε ισχύ νέος νόμος που θα αναγκάζει  κράτη μέλη της ΕΕ να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους σχετικά με  τους επιβάτες πτήσεων – για πτήσεις που αφορούν αφίξεις ή αναχωρήσεις  από τις χώρες τους και πτήσεις εκτός Ένωσης. Επιπλέον, σε περίπτωση που επιλέξουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία ευρύτερα, οι χώρες δύνανται να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με  επιβάτες που ταξιδεύουν μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος King επέμεινε ότι η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αποτελεί απειλή για την εσωτερική συμφωνία της ΕΕ. Η Επιτροπή βοηθά δέκα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τα συστήματα βάσεων δεδομένων των πτήσεων τους, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα δεδομένα των επιβατών και να συμμορφώνονται με τον νέο νόμο, όπως ανέφερε σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους.

Αντίθετα, η In ‘t Veld  υποστήριξε ότι η γνώμη του δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» για τη συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ και άλλες συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη προγραμματίσει την εξέταση υποθέσεων που σχετίζονται με ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Συγκεκριμένα,  υπάρχουν δύο καταγγελίες ενάντια στη συμφωνία Privacy Shield μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την  προστασία της ιδιωτικής ζωής . Η καταγγελία αυτή κατατέθηκε  σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες αφότου η Επιτροπή έκλεισε τη συμφωνία με την κυβέρνηση Obama. Η εν λόγω συμφωνία επρόκειτο να αντικαταστήσει τη συμφωνία Safe Harbour κατόπιν απόρριψής της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής πρόκειται να ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον, με στόχο να αναθεωρήσει για πρώτη φορά τη συμφωνία Privacy Shield. Ομάδα ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου (LIBE), που επέστρεψε από ταξίδι στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump δεν έχει  διορίσει τον αξιωματούχο που θα εποπτεύει την  υπηρεσία καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι διακυβεύεται το ιδιωτικό τους απόρρητο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν προσδιόρισε  το χρονικό διάστημα στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ακροάσεις των προαναφερθέντων δικαστικών υποθέσεων.

X