Ο Σέρβος «βασιλιάς της ζάχαρης» απέκτησε το 40% της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων

Η Sberbank Europe ανακοίνωσε την πώληση των θυγατρικών της στην Κροατία, τη Βιέννη, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβενία στην AIK Bank με έδρα το Βελιγράδι, τη Gorenjska Banka της Σλοβενίας και την Agri Europe Cyprus Limited. [EPA-EFE / ANTONIO BAT]

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Sberbank Europe ανακοίνωσε την πώληση των θυγατρικών της στην Κροατία, τη Βιέννη, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβενία στην AIK Bank με έδρα το Βελιγράδι, τη Gorenjska Banka της Σλοβενίας και την Agri Europe Cyprus Limited. Οι τρεις αυτές εταιρικές οντότητες βρίσκονται στην κατοχή του Σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς, γνωστού στην περιοχή ως “βασιλιά της ζάχαρης” επειδή ξεκίνησε από τη βιομηχανία της ζάχαρης.

Το συνολικό ενεργητικό των μονάδων της Sberbank ανέρχεται σε 7,329 δισ. ευρώ, διαθέτει 162 υποκαταστήματα και περίπου 600.000 πελάτες.

Αν και το ποσό της συναλλαγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έχουν γίνει ποτέ.

Η Sberbank, η οποία το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά, δεν πούλησε τις επιχειρήσεις της στην Τσεχία.

Η συναλλαγή θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Κροατία, καθώς η ρωσική τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής του κροατικού αγροτικού και επισιτιστικού ομίλου Agrokor που έχει πλέον κλείσει. Αφού οι πιστωτές της Agrokor κατέληξαν σε διακανονισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας έκτακτης διαχείρισης, η Sberbank ανέλαβε τον έλεγχο σχεδόν του 40% των περιουσιακών στοιχείων της Fortenova Group TopCo, θυγατρικής του ομίλου Fortenova, η οποία ανέλαβε τις δραστηριότητες της Agrokor.

Ο υπουργός Οικονομίας Τόμισλαβ Τσόριτς, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην ιδιοκτησιακή δομή του Fortenova Group, δήλωσε λακωνικά: “Δεν αναμένουμε καμία αλλαγή από αυτή την άποψη”.

Ο όμιλος MK, η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Κόστιτς, εκτείνεται από τη βιομηχανία τροφίμων, από όπου ξεκίνησε, και έως τον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, καθώς διαθέτει πολυάριθμες πολυτελείς εγκαταστάσεις στις ακτές της Αδριατικής, από τη Σλοβενία έως το Μαυροβούνιο, όπως το ξενοδοχείο Kempinski στη Σαβουντρίγια και το Πόρτοροζ.

Πλέον η τράπεζά του θα κατέχει το 40% της μεγαλύτερης κροατικής εταιρείας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.