Ο προϋπολογισμός του Ντράγκι «προκαλεί» το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε ένα προϋπολογισμό που ουσιαστικά ανατρέπει τη λογική «τυφλής» επιστροφής στο Σύμφωνο Σταθερότητας. [EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI]

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρουσίασε έναν φιλόδοξο ιταλικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2022-2024 την περασμένη εβδομάδα, με ελλείμματα πάνω από τα όρια που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε αυτό που φαίνεται να είναι ένα στοίχημα για αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Στις αρχές της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, αναστέλλοντας τους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η αναστολή θα διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος του 2022 και, από το 2023, οι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν ξανά εκτός εάν τα κράτη μέλη τους αλλάξουν.

Ο Ντράγκι παρουσίασε σχέδια για δημοσιονομικό έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ για το 2021, χαμηλότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, μετά την αναθεώρηση της πρόβλεψης για οικονομική ανάπτυξη από 4,5% σε 6%.

Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε ελαφρά μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ιταλίας, η οποία είπε ο Ντράγκι ότι ήταν ένα σημάδι ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του δημόσιου χρέους.

Ανάπτυξη για να μειωθεί το χρέος

«Είναι η πρώτη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο τρόπος εξόδου από το πρόβλημα των υψηλών δημόσιων χρεών είναι, πρώτα απ ‘όλα, η ανάπτυξη. Πολλοί από εμάς το λέμε εδώ και καιρό, αλλά αυτή είναι η πρώτη ποσοτική επιβεβαίωση», είπε ο Ντράγκι. Η ιταλική κυβέρνηση έχει στοχεύσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,6% του ΑΕΠ. του χρόνου.

Το 2023 και το 2024, προγραμματίζονται δημοσιονομικά ελλείμματα 3,9% και 3,3% αντίστοιχα. Ο καθηγητής Οικονομικών Γκουστάβο Πίγκα περιέγραψε τις προτάσεις του Ντράγκι ως «λιτές» και εξέφρασε τη λύπη του για τον ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης – μειώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 9,4% σε 3,9% μέσα σε δύο μόνο χρόνια.

Αυτοί οι αριθμοί του προϋπολογισμού είναι ακόμη πάνω από τα επίπεδα που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες αναφέρουν επίσης ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους δεν πρέπει να είναι υψηλότερα από το 60% του ΑΕΠ, επίπεδο που υπερβαίνει το ήμισυ των κρατών μελών της ΕΕ.

Σηματοδοτώντας ότι αναμένει αλλαγή των κανόνων της ΕΕ, ο Ντράγκι τους χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικούς» στη συνέντευξη Τύπου του προϋπολογισμού την Τετάρτη (29 Σεπτεμβρίου). Στις αρχές του 2020, η Επιτροπή πραγματοποίησε επανεξέταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με σκοπό τη μεταρρύθμισή τους, αν και η διαδικασία αυτή αναστάλθηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αναθεώρηση των κανόνων στο τραπέζι

Νωρίτερα φέτος, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επανεκκινήσουν ξανά αυτήν τη διαδικασία, δηλώνοντας την ανάγκη να επιτραπούν περισσότερες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ και να το κάνουν πιο αντικυκλική.

Ενώ οκτώ εθνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει δήλωση, που ζητά την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων, κυβερνήσεις όπως η ιταλική δεν έχουν καμία πρόθεση να αφήσουν τους παλιούς κανόνες να εμποδίσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαίρ ζήτησε επίσης νέους κανόνες νωρίτερα φέτος. Για το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, έναν από τους πιο δυνατούς υπερασπιστές των δημοσιονομικών κανόνων, είναι σημαντικό το Σύμφωνο να εφαρμοστεί ξανά μετά την κρίση.

Αν και δεν ήθελε να σχολιάσει τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας, επεσήμανε ότι οι απαιτήσεις των κανόνων θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Πολιτικά, είναι συχνά ευκολότερο να υποχωρήσουμε στις πολλές επιθυμίες για επιπλέον δαπάνες. Η τέχνη είναι βασικά να σταθμίσουμε ποια μέτρα προωθούν την ανάπτυξη και είναι βιώσιμα και ποια μέτρα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους », δήλωσε το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών.

Ανάπτυξη έναντι «άχρηστων δαπανών»

Ο ίδιος ο Ντράγκι εξέφρασε αυτό το συναίσθημα, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ δαπανών, που ενισχύουν την ανάπτυξη και άλλων δαπανών στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή σε ποια μέτρα συμβάλλουν στην ισότιμη, διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη και ποια είναι άχρηστα για αυτήν την ίση, διαρκή ανάπτυξη», είπε.

Ο Κρίστοφερ Γκλουκ, Διευθυντής Ευρώπης στο Forefront Advisers, σύμβουλος πολιτικού κινδύνου, δήλωσε ότι η πιο πιθανή μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων θα περιλαμβάνει περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και την οικονομική ανάπτυξη.

«Ο Ντράγκι θέλει να μεγαλώσει την Ιταλία μέσα από το χρέος. Για αυτό, χρησιμοποιεί την προσωπική του αξιοπιστία για να πείσει την Ευρώπη να συμφωνήσει σε έναν πιο αργό δρόμο δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπου οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίζονται από δημόσιες επενδύσεις», δήλωσε ο Γκλουκ.

«Αυτό θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περιθωρίου στα κράτη μέλη να αποκλίνουν από τις αυστηρές απαιτήσεις μείωσης του χρέους, εφόσον πραγματοποιούν επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, ειδικά όταν πρόκειται να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη».