Ο Nord Stream 2 γεμίζει με φυσικό αέριο

Η Gazprom έχει εξάγει στην Ευρώπη φέτος 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου λιγότερα από τον μέσο όρο 2017-2019. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Την ώρα που η  Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την κρίση στην τιμή του φυσικού αερίου, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream-2, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για το πρώτο γέμισμα του αγωγού.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper, ένας από τους πέντε εταίρους που δημιούργησαν κοινοπραξία για τη χρηματοδότηση του έργου, είχε αμφιβολίες για το αν ο Nord Stream 2 θα συμβάλει στην μείωση των προβλημάτων εφοδιασμού που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Η πιστοποίηση του αγωγού, από όσο γνωρίζω, θα αργήσει τόσο που πιθανότατα δεν θα μπορέσει να μας βοηθήσει αυτό το χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Mauchbach, στο Reuters.

Η Gazprom έχει εξάγει στην Ευρώπη φέτος 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου λιγότερα από τον μέσο όρο 2017-2019, γράφει ο αναλυτής Thierry Bros. Η Gazprom περιμένει διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες για την αποφυγή αντιμονοπωλιακών θεμάτων.

Ο Maubach σημείωσε ότι η Gazprom δεν έκανε πολλά περισσότερα από ό, τι στα συμβόλαια και αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν η εταιρεία αδυνατεί ή επιλέγει να μην παραδώσει περισσότερα.