Ο Μάουρο Φεράρι επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Prof. Mauro Ferrari [TMCNews - Texas Medical Center]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι όρισε τον κ. Μάουρο Φεράρι ως τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Ο καθηγητής Φεράρι θα αναλάβει τον νέο του ρόλο από την 1η Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου καθηγητή Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν.

Ο νέος πρόεδρος φθάνει στο ΕΣΕ σε μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξή του. Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή έχει προτείνει το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Τον Απρίλιο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με το νέο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία του ΕΣΕ υπό τη διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και θα του επιτρέψει να εστιάζεται αποκλειστικά στην επιστημονική αριστεία. Η Επιτροπή έχει προτείνει σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το ΕΣΕ από 13,1 δισ. EUR την περίοδο 2014- 2020 σε 16,6 δισ. EUR για την περίοδο 2021-2027.

Ο καθηγητής Φεράρι έχει διακεκριμένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες επί πολλά έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε σε πολλούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η μηχανική, η ιατρική και η βιολογία, και πρωτοστάτησε στον τομέα της νανοϊατρικής.

Η απόφαση της Επιτροπής είναι η κατάληξη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας επιλογής, υπό την καθοδήγηση επιτροπής αναζήτησης υψηλού επιπέδου, η οποία απαρτίζεται από τους καθηγητές Μάριο Μόντι (προεδρεύων, πρόεδρος του πανεπιστημίου Bocconi), Άλις Γκάστ (πρόεδρος, Imperial College), Φαμπιόλα Τζιανότι (Γενική Διευθύντρια, CERN), Καρλ-Χένρικ Χέλντιν (πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ), Ζυλ Α. Χόφμαν (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής), Χέλγκα Νοβότνι (πρώην πρόεδρος του ΕΣΕ) και Maciej Zylicz (πρόεδρος, Ίδρυμα Πολωνικών Επιστημών).

Στην πρόσκληση της επιτροπής αναζήτησης για υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2018, ανταποκρίθηκαν πάνω από 50 υποψήφιοι υψηλού επιπέδου. Μετά από διαδικασία αξιολόγησης και συνεντεύξεις με τους πλέον υποσχόμενους υποψηφίους, η επιτροπή αναζήτησης παρουσίασε κατάλογο των τριών καταλληλότερων υποψηφίων στον Επίτροπο Μοέδας. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΣΕ, το οποίο ενέκρινε επίσης τον διορισμό του καθηγητή Φεράρι. Ο καθηγητής Φεράρι διορίζεται από την Επιτροπή για θητεία 4 ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ο καθηγητής Ferrari θα γίνει ο τέταρτος Πρόεδρος του ERC από την ίδρυση του οργανισμού. Ο ιδρυτικός Πρόεδρος ήταν ο Έλληνας καθηγητής Φώτης Καφάτος (μέχρι το 2010), μετά από τον οποίο ανέλαβε καθήκοντα ο καθηγητής Helga Nowotny (μέχρι το τέλος του 2013). Τον Ιανουάριο του 2014 διαδέχθηκε ο σημερινός Πρόεδρος Jean-Pierre Bourguignon, του οποίου η πρώτη θητεία παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2019.Ο καθηγητής Ferrari θα εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Το βιογραφικό του Μάουρο Φεράρι

Ο καθηγητής Mauro Ferrari εκπαιδεύτηκε στα μαθηματικά, στη μηχανική και στην ιατρική. Υπηρέτησε σε θέσεις καθηγητή και σε διευθυντικούς, εκτελεστικούς και ηγετικούς ρόλους σε αυτά τα πεδία στο Πανεπιστήμιο του Udine, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Berkeley, το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας και το MD Anderson Cancer Center, το νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει διατηρήσει πάντα πολύ στενές και παραγωγικές συνεργασίες με πολλά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αρχικά από την Ιταλία, πιστώνεται ως ένας από τους πρωτοπόρους ιδρυτές της νανοϊατρικής, έχει δημοσιεύσει εκτενώς και έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις παγκοσμίως.

Ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας, δήλωσε: «Το ΕΣΕ φημίζεται παγκοσμίως για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων αριστείας με κίνητρο την περιέργεια. Ο καθηγητής Μάουρο Φεράρι είναι καταξιωμένος διεθνώς για την εξαιρετική διεπιστημονική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του. Με την αντίληψή του για την κοινωνική αξία της επιστήμης, την ισχυρή ηγετική του ικανότητα και τις εξαιρετικές επικοινωνιακές του δεξιότητες, ο καθηγητής Φεράρι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εκτοξεύσει το ΕΣΕ και την ευρωπαϊκή επιστήμη σε νέα ύψη. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον πρόεδρο Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν, ο οποίος αύξησε το κύρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ)». 

Ο καθηγητής Φεράρι, προσεχής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που έχω επιλεγεί να υπηρετήσω, ως ο επόμενος πρόεδρος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τεθώ επικεφαλής αυτού του μοναδικού εγχειρήματος καθώς προετοιμάζουμε το έδαφος για το νέο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ».

Με την ευκαιρία του ορισμού, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ δήλωσε:

"Ως μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΣΕ, συγχαίρουμε τον καθηγητή Mauro Ferrari για το διορισμό του ως επόμενου προέδρου του ΕΣΕ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για τη συνεχή επιτυχία του ΕΣΕ ως κορυφαίου μηχανισμού χρηματοδότησης της Ευρώπης για άριστη έρευνα αιχμής.

Ο διορισμός του καθηγητή Ferrari είναι το αποτέλεσμα μιας αυστηρής διαδικασίας επιλογής, στην οποία μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας πραγματοποίησε διεξοδική μελέτη όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και, στη βάση αυτή, προετοίμασε έναν σύντομο κατάλογο υποψηφίων για τη θέση. Ο κατάλογος υποβλήθηκε στο επιστημονικό συμβούλιο του ΕΣΕ, το οποίο μεταβίβασε τις παρατηρήσεις του στον Επίτροπο Carlos Moedas, ο οποίος έλαβε την τελική απόφαση.

Υποστηρίζουμε ολόψυχα την έκβαση της διαδικασίας και καλωσορίζουμε τον καθηγητή Ferrari ως τον επόμενο ηγέτη της μοναδικής μας οργάνωσης. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά από μια καριέρα ως καταξιωμένος επιστήμονας και ηγέτης στις ΗΠΑ και με ένα πλούσιο και ποικίλο υπόβαθρο στον τομέα της έρευνας και των εφαρμογών της, αναμένεται να φέρει νέα εικόνα στον οργανισμό.

Η ισχυρή ηγεσία του θα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι η έρευνα αιχμής θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό πρόγραμμα πλαίσιο Horizon Europe και ότι το ΕΣΕ θα αξιοποιήσει την αυτονομία που του εγγυούνται τα νομοθετικά κείμενα. Η αυστηρή τήρηση της αρχής «από τη βάση προς την κορυφή», η οποία αφήνει την πλήρη πρωτοβουλία στους ερευνητές κατά την υποβολή των σχεδίων τους, και η χρησιμοποίηση της επιστημονικής ποιότητας με στόχο την αριστεία ως το μοναδικό κριτήριο επιλογής των προτάσεων, θα παραμείνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της δράσης του ΕΣΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο καθηγητής Mauro Ferrari θα παράσχει την απαιτούμενη ηγεσία όταν αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2020 και προσβλέπουμε σε πολύ καρποφόρες ανταλλαγές μαζί του."

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο δημιουργήθηκε από την ΕΕ το 2007, είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης για άριστη έρευνα αιχμής. Κάθε χρόνο, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους, δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την εκτέλεση σχεδίων με έδρα στην Ευρώπη. Το ΕΣΕ υιοθέτησε μια προσέγγιση «καθοδηγούμενη από τους ερευνητές» και «από τη βάση προς την κορυφή», η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να εντοπίζουν νέες ευκαιρίες σε οποιοδήποτε τομέα έρευνας. Η επιστημονική αριστεία αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής στους διαγωνισμούς του.

Μέχρι σήμερα, το ΕΣΕ έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 9.000 κορυφαίους ερευνητές σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας τους και πάνω από 50.000 μεταδιδακτορικούς φοιτητές, διδακτορικούς φοιτητές και άλλο προσωπικό που εργάζεται στις ερευνητικές τους ομάδες.

Ακόμη, πάνω από 110 000 άρθρα που αναφέρουν τη στήριξη του ΕΣΕ έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Οι αποδέκτες επιχορήγησης του ΕΣΕ έχουν λάβει βραβεία υψηλού κύρους, μεταξύ των οποίων 6 βραβεία Νόμπελ, 4 Μετάλλια Φιλντς και 5 βραβεία Βολφ. Το ΕΣΕ έχει ήδη δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα πλέον υποσχόμενα πεδία της επιστήμης αιχμής που οδηγούν σε επιστημονικά επιτεύγματα, όπως η πρώτη εικόνα μαύρης οπήςσημαντική πρόοδος στην έρευνα για τον καρκίνο ή ο έγκαιρος εντοπισμός κενών ασφαλείας σε επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το ΕΣΕ προσπαθεί να προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές από οπουδήποτε στον κόσμο για να έρθουν στην Ευρώπη.

Με προϋπολογισμό 1,86 δισ. Ευρώ για το έτος 2018, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΕ από το 2014 έως το 2020 υπερβαίνει τα 13 δισ. Ευρώ - μέρος του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», για τον οποίο είναι αρμόδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη Carlos Moedas.

Το ΕΣΕ διοικείται από ανεξάρτητο διοικητικό όργανο, το επιστημονικό συμβούλιο και ο βραχίονας εφαρμογής στις Βρυξέλλες είναι ο εκτελεστικός οργανισμός του ΕΣΕ.