Ο κινεζικός νόμος περί ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι ένα «γεμάτο όπλο», λέει ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ

Ασφάλεια στα δεδομένα του κινητού [Shutterstock]

Ο νόμος της Κίνας για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου επιτρέπει στο κράτος να διεξάγει κατασκοπικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και η νομοθεσία του, μπορεί να συγκριθεί με ένα «γεμάτο όπλο» που ο υπόλοιπος κόσμος δεν θέλει να σταθεί μπροστά του, ανέφερε πρόσφατα στη EURACTIV ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν κατηγορηματικοί ότι αυτό δεν ισχύει.

«Η Κινεζική κυβέρνηση δεν κρύβει την μπάλα στο θέμα της κυβερνητικής κατασκοπείας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ανωνυμία του, στο περιθώριο του Mobile World Congress, στην Βαρκελώνη.

«Ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο υποχρεώνει τις Κινεζικές εταιρείες να συνεργαστούν με την κομμουνιστική κυβέρνηση για εκστρατείες κατασκοπείας».

Διαμάχη έχει περιβάλλει τον νόμο περί κυβερνοασφάλειας από τη θέσπισή του το 2017, καθώς πολλοί επικριτές του  ισχυρίζονται ότι υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παραδίδουν δεδομένα κατόπιν εντολής της κινεζικής κυβέρνησης.

Η γενική καταδίκη του νομικού αυτού εργαλείου επικεντρώνεται στο άρθρο 28 του κινεζικού νόμου περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με το οποίο ορίζεται ότι:

«Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων παρέχουν τεχνική υποστήριξη και βοήθεια σε όργανα δημόσιας ασφάλειας και σε όργανα εθνικής ασφάλειας που διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια και διερευνούν εγκληματικές δραστηριότητες σύμφωνα με το νόμο».

Η EURACTIV ζήτησε από τον αμερικανικό αξιωματούχο οποιαδήποτε απόδειξη που η Ουάσιγκτον μπορεί να έχει ανακαλύψει σχετικά με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για μια κυβερνητική πίσω πόρτα μέσα στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η εταιρεία είναι σε θέση να συνεργαστεί σε εκστρατείες κατασκοπείας λόγω των διατάξεων που προβλέπονται από την Κινεζική νομοθεσία.

Δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στοιχεία σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς και φαίνεται ότι ολόκληρη η συζήτηση εξαρτάται από τη νομική ερμηνεία του Κινεζικού νόμου περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έδειξε να νιώθει άβολα.

«Ο κινεζικός νόμος περί κεβερνοασφάλειας επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Έχουμε ακούσει τους ανθρώπους να μας ρωτούν «ποιο είναι το καυτό όπλο», αλλά η καλύτερη ερώτηση είναι «γιατί θα πρέπει να σταθούμε μπροστά από ένα γεμάτο όπλο»».

Η EURACTIV μίλησε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας Δυτικής Ευρώπης της Huawei Vincent Pang και του ζήτησε να απαντήσει στις αξιώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

«Θυμάμαι ακόμα πότε ο Ren Zhengfei, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Huawei, μίλησε για πρώτη φορά στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απάντησε με σαφήνεια για αυτές τις ανησυχίες. Ο Ζενγκφέι ανέφερε ότι η Huawei δεν θα παρείχε ποτέ στοιχεία στις Κινεζικές αρχές», δήλωσε ο Πάνγκ.

«Συνέχισε και είπε ότι αν η Κινεζική κυβέρνηση υποχρεώσει την Huawei να παραδώσει δεδομένα, τότε θα κλείσει την εταιρεία».

Δεν έχει νόημα στην εποχή του 5G να υπάρχει ψηφιακή σιδερένια κουρτίνα

Η κατασκευή μιας ψηφιακής σιδερένιας κουρτίνας θα διαταράξει την αγορά τεχνολογίας και θα βλάψει τους καταναλωτές, γράφει ο Ζανγκ Μινγκ, πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ.

Ο Zhang Ming είναι πρέσβης και επικεφαλής της Κινεζικής αποστολής στην ΕΕ.

Πρόσφατα, η τεχνολογία 5G και …

Εν τω μεταξύ, ο εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei, Guo Ping, ήταν εξίσου ξεκάθαρος αυτή την εβδομάδα όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί κερκόπορτας.

«Η Huawei δεν έχει και ποτέ δεν θα εγκαταστήσει πίσω πόρτες», είπε σε μια κεντρική ομιλία στη Βαρκελώνη.

«Και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το κάνει στον εξοπλισμό μας».

Η Αμερικανική κυβέρνηση, ένας από τους πιο έντονους επικριτές της Huawei, εκπροσωπήθηκε στο φετινό Mobile World Congress από περίπου 20 μέλη.

Η διοίκηση έχει ασκήσει πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ώστε να εμποδίσει την Huawei να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υποδομής 5G.

Παρόλα αυτά, αυτό που επικοινωνείται από την ΕΕ την τρέχουσα περίοδο είναι ότι δεν θα λάβουν οριστικές αποφάσεις μέχρι να προκύψουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τους ισχυρισμούς γύρω από την Huawei, με την Επίτροπο της Ψηφιακής Μαρίγια Γκάμπριελ να λέει στη Βαρκελώνη ότι «κανείς δεν βοηθιέται από πρόωρες αποφάσεις που βασίζονται σε αποσπασματικά γεγονότα».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας (NCSC) του Ηνωμένου Βασιλείου, Ciaran Martin, δήλωσε σε ακροατήριο των Βρυξελλών ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία νομικά ισχυρή απόδειξη στη βρετανική κυβέρνηση ότι η Huawei παραβίασε το νόμο περί ασφάλειας.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν αναμένει μια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την Huawei, η οποία έχει ήδη εκτοπιστεί από τις αγορές 5G στην Αμερική και την Αυστραλία.

Δεδομένου ότι τα ζητήματα ασφάλειας είναι εθνικής αρμοδιότητας, οι ΗΠΑ αναμένουν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν μόνα τους σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι προσπαθούν να υπερκεράσουν τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, οι ΗΠΑ φαίνεται να υπερασπίζονται προτεραιότητες ασφάλειας και ιδιωτικότητας, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια να κερδηθούν πολλοί στην ΕΕ οι οποίοι είναι παθιασμένοι με την υψηλής ποιότητας προστασία των προσωπικών ακι καταναλωτικών δεδομένων.

Σε αυτό τον άξονα, τα σχόλια του βοηθού Γραμματέα David Redl του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μίας ιδιωτικής υπουργικής συνάντησης στη Βαρκελώνη τέθηκαν στη διάθεση της EURACTIV.

«Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να έχετε αληθινό ιδιωτικό απόρρητο χωρίς ασφαλή τεχνολογία δικτύου», είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Είναι η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η ιδιωτικότητα και η ευημερία δεν είναι αμοιβαία αποκλειστικές. Μπορούμε να έχουμε πραγματική προστασία για τους καταναλωτές και μια ευημερούσα αγορά για τεχνολογίες που χρησιμοποιούν δεδομένα».

 

[ επιμέλεια κειμένου στην Ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη ]

X