Ο εμπορικός πόλεμος κόστισε δισεκατομμύρια σε ΗΠΑ και Κίνα το 2018

[Time Magazine]

Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια και στις δύο πλευρές το 2018, δίνοντας χτύπημα σε βιομηχανίες, όπως των αυτοκινήτων, της τεχνολογίας και πάνω από όλα, της αγροτικής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εμπορικοί δασμοί είχαν επίπτωση και στις δύο οικονομίες. Οι απώλειες έδωσαν ώθηση στους δύο προέδρους, Τραμπ και Σι, για τρίμηνη εκεχειρία, την οποία συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Κάθε οικονομία έχασε περίπου 2,9 δισ. δολάρια ετησίως, μόνο από τους δασμούς σε σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι και σόργο, σημειώνει ο οικονομολόγος Wally Tyner, από το Πανεπιστήμιο Purdue.

Οι συνολικές αγροτικές εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κίνα για τους πρώτους 10 μήνες του 2018 υποχώρησαν κατά 42%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, στα περίπου $8,3 δισ., σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Για να αποζημιώσει τους αγρότες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει περίπου 11 δισ. δολάρια σε άμεσες πληρωμές και αγορές αγροτικών προϊόντων για κρατικά προγράμματα διατροφής, μετά από συμβουλές των οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων του Tyner.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη εισαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, άρχισε ξανά τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά την εκεχειρία την οποία συμφώνησαν Τραμπ και Σι. Ωστόσο το Πεκίνο διατήρησε τον φόρο ύψους 25% στους ελαιούχους σπόρους από την Αμερική, ο οποίος μείωσε τις κινεζικές αγορές.

Και η Κίνα είχε μεγάλες απώλειες, καθώς προϊόντα όπως οι μπαταρίες τηλεφώνων δέχθηκαν πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς.

Μελέτη του Consumer Technology Association έδειξε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα κόστισαν στη βιομηχανία της τεχνολογίας επιπλέον $1 δισ. κάθε μήνα.

Η διαμάχη άσκησε επίσης πιέσεις στον αμερικανικό λιανικό τομέα, τη μεταποίηση και τις εταιρείες κατασκευών που αναγκάστηκαν να πληρώνουν περισσότερα για μέταλλα και άλλα προϊόντα.

Τέλος, οι Big Three αυτοκινητοβιομηχανίες – General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler Aytomobiles- έχουν σημειώσει ότι οι υψηλότεροι δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα πλήγμα στα κέρδη ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου φέτος.

X