Ντομπρόβσκις: Τα βρήκαμε με την Ιταλία για το έλλειμμα

[Crisis Monitor]

Η Κομισιόν έχει φτάσει σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία δεν δίνει ακόμη μία μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της, ανακοίνωσε ο Bάλντις Ντομπρόβσκις.

Τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ (από 2,4% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα ιταλικά δημοσιονομικά σχέδια ακόμη προκαλούν ανησυχίες.

«Η συμφωνία δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθούν πειθαρχικά βήματα. Είναι επείγουσα ανάγκη να μπει το ιταλικό χρέος σε καθοδικό μονοπάτι». Ο Ντομπρόβσκις σημείωσε επίσης ότι «εάν κάτι πάει στραβά, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιστρέψει σε πειθαρχική δράση τον Ιανουάριο».

«Η  χώρα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της για να χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να υποστηρίξει τις επενδύσεις», δήλωσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, από την πλευρά του έκανε λόγο για «νίκη του πολιτικού διαλόγου».

Η εξέλιξη πυροδοτεί ράλι στα ιταλικά ομόλογα την Τετάρτη, με τα ιταλικά yields να υποχωρούν 9 με 16 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 2,79%.

X