Ντομπρόφσκις: Εφικτή η συμφωνία με την Ελλάδα

Το ζητούμενο τώρα είναι όλες οι πλευρές να εστιάσουν εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, κι έτσι η συμφωνία είναι επιτεύξιμη, δήλωσε μία ημέρα μετά το άκαρπο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η επίτευξη συμφωνίας για ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος στήριξης είναι εφικτή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, μία ημέρα μετά την ατελέσφορη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντομπρόφσκις σημείωσε πως το ζητούμενο τώρα είναι όλες οι πλευρές να εστιάσουν εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, κι έτσι η συμφωνία είναι επιτεύξιμη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αναφερόμενος ειδικά στην υπεραπόδοση στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πριν τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup οι θεσμοί ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προληπτική νομοθέτηση μέτρων στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου – σενάριο που η Αθήνα έχει απορρίψει επανειλημμένα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι επισήμαναν επίσης ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και το Ταμείο την ίδια στιγμή διέρρεε την επικαιροποιημένη έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει βαθιά μη βιώσιμο.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα εάν οι εταίροι τουλάχιστον δεν συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα για βαθιά ελάφρυνση του χρέους.

X