Ντι Μάιο: Δεν σκεφτόμαστε Plan B για έξοδο από το ευρώ

[flickr]

Η Ιταλία δεν εξετάζει κανένα «Plan B» για έξοδο από την ευρωζώνη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Λουίτζι ντι Μάιο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο La7, ο κ. Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δήλωσε επίσης πως το κόμμα του «δεν θέλει να φύγει από το ευρώ ή να αναγκαστεί να φύγει».

Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να επιτραπεί στην Ιταλία να επενδύει περισσότερα και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του οικονομικού προγράμματος περικοπών φόρων και κοινωνικών δαπανών, όπως ανέφερε ο κ. Ντι Μάιο.

Πιεζόμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Πάολο Σαβόνα πως η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «όλα τα ενδεχόμενα» αναφορικά με την επιβίωση του ευρώ, ο κ. Ντι Μάιο επανέλαβε πως η αποχώρηση από την ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

«Δεν εξετάζουμε κανένα Plan B και η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται κάτι τέτοιο», είπε.

Ο ίδιος πάντως συμφώνησε με τον κ. Σαβόνα πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες σε τομείς περιλαμβανομένης της πολιτικής ξένου συναλλάγματος. «Πρέπει να τροποποιήσουμε το καταστατικό της ΕΚΤ ώστε να μπορεί να ενεργεί ως μια πραγματική κεντρική τράπεζα», είπε.