Ντάισελμπλουμ: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία-Πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος

Eurogroup

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος.

Επισήμανε συγκεκριμένα ότι η πλευρά που ζητά βαθιά αναδιάρθρωση άμεσα έχει «μετριάσει» τις θέσεις της, ενώ ταυτόχρονα και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε τώρα με το ζήτημα του χρέους, έχει «μετακινηθεί λίγο». «Έτσι μειώνεται το χάσμα», συμπλήρωσε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει νομοθετήσει σειρά μέτρων και συνεπώς οι ευρωπαίοι εταίροι «πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους» για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όσον αφορά τα σενάρια που μελετώνται, ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας είπε ότι υπάρχουν ιδέες για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο, όπως μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά και για τη συνέχεια, όπως περίοδοι χάριτος, και επιμήκυνση των δανείων.

Υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο του ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιστάσεις και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν απαντήσεις για το χρέος προτού «γνωρίζουμε τι χρειάζεται».

Όπως προκύπτει από δηλώσεις εκπροσώπων του τις τελευταίες ημέρες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αντίθετος σε βαθιές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ωστόσο, τα κίνητρα του κ. Σόιμπλε ενδέχεται να είναι πρωτίστως πολιτικά. Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς την κάτω Βουλή που αποκάλυψε η εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά μόνο μετά τις γενικές γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017, και μόνο εφόσον η Αθήνα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της ως το τέλος του Μνημονίου, το 2018.

Πηγή: skai.gr

X