«Νέα γενιά παραπληροφόρησης» περιμένει την επόμενη Κομισιόν

[Shutterstock.com/Georgejmclittle]

Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο και αναπτύσσονται χωρίς επαρκή νομική ρύθμιση, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα, οι οποίοι λένε ότι η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αυτορρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικών μέσων δεν επαρκεί πλέον.

Οι ανησυχίες ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις ήταν υψηλές στην ΕΕ, ακόμη και πριν από την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή του δημοψηφίσματος του Brexit. Το 2015, η Επιτροπή δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία, την East StratCom Task Force.

Η ομάδα εργασίας αναζητεί στο Διαδίκτυο δηλώσεις που είναι αντικειμενικά ψευδείς ή διαστρεβλωμένες και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, λέει ο Fadi Quran, υπεύθυνος εκστρατείας στην πλατφόρμα αστικών δικαιωμάτων Avaaz.

«Η εστίαση στην ξένη παρέμβαση της Ρωσίας επικεντρώνεται στην “παραπληροφόρηση 1.0”, την πρώτη γενιά παραπληροφόρησης. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε ένα νέο επίπεδο το οποίο ονομάζουμε “Παραπληροφόρηση 2.0» και η οποία είναι πολύ πιο προηγμένη», λέει ο Quran.

Νέα γενιά fake news

Η Ρωσία εκπαιδεύει τοπικές ομάδες στην ΕΕ, λέει ο ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίες στη συνέχεια αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις στρατηγικές της Ρωσίας. «Είναι εντελώς αναποτελεσματικό να επικεντρωθούμε μόνο στη Ρωσία και την ξένη παραπληροφόρηση», λέει ο ίδιος. Η παραπληροφόρηση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Η Ρωσία και άλλοι φορείς μπορούν να καλύψουν τα ίχνη τους, δουλεύοντας σε τοπικό επίπεδο, προσθέτει.

Πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, το Avaaz διερεύνησε την παραπληροφόρηση που διαδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τα έξι μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ. Το αποτέλεσμα: «Υπήρξε πολύ περισσότερη δραστηριότητα παραπληροφόρησης που φαινόταν να αναπτύχθηκε εγχώρια, γεγονός που έμοιαζε με ρωσική παραπληροφόρηση, αλλά που τελικά είναι τοπική», λέει ο Quran.

Καλεί την Επιτροπή της ΕΕ να μην επικεντρωθεί αποκλειστικά στη παραπληροφόρηση που σχετίζεται με το Κρεμλίνο και να παρατείνει τη θητεία της ειδικής ομάδας East StratCom.

«Οι τακτικές παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούνται από κακόβουλους παράγοντες, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς, εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο υιοθετούνται τα μέτρα για την καταπολέμησή τους», δήλωσε στη EURACTIV ο Julian King, ο απερχόμενος Επίτροπος της ΕΕ για την Ασφάλεια. Ο King είναι ένας από τους τέσσερις Επιτρόπους που είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Επιτροπή Juncker.

X