Νέα δοκιμασία για αγορές λόγω των stress tests

[flickr]

Φρανκφούρτη: Οι φόβοι για διόρθωση στις διεθνείς αγορές ολοένα και ενισχύονται. Αυτό αποτρέπει τους επενδυτές από το να αναλάβουν ρίσκο, καθώς τόσο η ενίσχυση των πολιτικών αναταραχών μετά το Brexit και τις εξελίξεις στην Τουρκία, όσο και οι τριγμοί που δέχεται το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης με επίκεντρο τις ιταλικές τράπεζες, δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό.

Και η εβδομάδα προσθέτει άλλον έναν κίνδυνο για τους επενδυτές, που δεν είναι άλλος από τα stress tests της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει η Credit Suisse σε έκθεσή της, το πρόσφατο ράλι των αγορών δεν είναι δικαιολογημένο, δεδομένων των πολιτικών και μακροοικονομικών κινδύνων που κυριαρχούν, και συστήνει ρευστοποιήσεις.

Ανάλογες είναι και οι προειδοποιήσεις τις Deutsche Bank, αφού οι κίνδυνοι στο επόμενο διάστημα είναι πολλοί και απειλούν να προσγειώσουν απότομα τις αγορές, τονίζοντας ότι το μέγεθος του πρόσφατου ράλι την κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις μετοχές.

Το κλίμα φόβου που κυριαρχεί στις αγορές αποκαλύπτουν και τα στοιχεία των εβδομαδιαίων ροών των funds, με τους επενδυτές να αποσύρουν ρεκόρ κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές μετοχές την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες άγγιξαν τα 6,2 δισ. δολ., επεκτείνοντας το σερί των εκροών σε 24 εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA.

Σύμφωνα με την DB, οι έντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη δημιουργία πίστωσης και να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη. Και τα stress tests αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ρίξουν φως στις αδυναμίες του συστήματος.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να μην είναι οι μόνες που θα βρεθούν στο επίκεντρο των αγορών στα stress tests της επόμενης Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποκλείεται να έχουμε πολλές εκπλήξεις.

Αν και η Banca Monte dei Paschi di Siena θα τραβήξει όλα τα βλέμματα, λόγω των προβλημάτων της που οδήγησαν ακόμη και τον Μάριο Ντράγκι να υποστηρίξει ανοιχτά τη στήριξή της με κρατικό χρήμα (bail out), οι γερμανικές, οι αυστριακές και οι σκανδιναβικές τράπεζες μπορεί επίσης να βρεθούν σε άσχημη θέση όταν η EBA ανακοινώσει τα αποτελέσματα των tests.

Η πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ταρακούνησε τους επενδυτές, των οποίων οι ανησυχίες γύρω από την αδύναμη κεφαλαιακή θέση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ήταν ήδη αυξημένες.

Τα tests διεξάγονται κάτω από δύο σενάρια. Το βασικό, το οποίο ακολουθεί τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το stressed σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σοκ στα επιτόκια, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις μετοχές, τα ακίνητα και τα εμπορεύματα. Οι τράπεζες των οποίων τα κεφάλαια πέσουν κάτω από το ελάχιστο όριο στο stressed σενάριο, μπορεί να λάβουν «καθοδήγηση» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για το κεφαλαιακό τους σχέδιο.

Το κεφαλαιακό έλλειμμα στο δυσμενές σενάριο δεν θα προκαλέσει αυτόματα εξυγίανση και δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να αυξήσει η τράπεζα άμεσα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως ίσχυε σε προηγούμενους γύρους stress tests.