Μοσκοβισί: Η Ευρωζώνη χρειάζεται προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού

[EPA-EFE/FLORIAN WIESER]

Την ανάγκη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανάδυσης του λαϊκισμού, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Το να έχουμε έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη συνιστά απολύτως αποφασιστικό βήμα, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του λαϊκισμού», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Ανησυχώ πολύ για τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αποτελεί μείζονα απειλή για τις δημοκρατίες μας, τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, είναι αναγκαίο να σημειώσουμε πρόοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», υπογράμμισε.

Η θέσπιση ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη θα βοηθούσε στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των οικονομιών της.

«Ακόμα και εν μέσω κρίσης, η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιήθηκε. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 2% τόσο στο 2018 όσο και το 2019», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι πλέον οικονομική κρίση. Πρόκειται για μια κρίση ανισότητας. Πρόκειται για μια πολιτική κρίση. Πρέπει να παραδώσουμε πιο απτά αποτελέσματα. Δηλαδή μέσω της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η Ρώμη πρόκειται να υποβάλει τον προϋπολογισμό της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η Ιταλία έχει ήδη χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, ενώ το υψηλό έλλειμμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά.

«Το μήνυμά μου είναι ότι το ενδιαφέρον τους -όχι μόνο το καθήκον τους- θα πρέπει να στρέφεται στη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις στην οικονομία».