Mobile World Congress 2019: δυναμική ελληνική παρουσία στη Βαρκελώνη

20190225_npappasMWC19_1

Η Ελλάδα έχει πολύ δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών Mobile World Congress, που διοργανώνεται στην Βαρκελώνη, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας προς την παγκόσμια κοινότητα ότι η χώρα μας ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης της διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, που επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο.

Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες χώρες που ανταγωνίζονται στο διεθνές στερέωμα στο επίπεδο των ψηφιακών τεχνολογιών, επισήμανε ο υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της ευρυζωνικότητας.

Θα επενδυθούν 4 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2022 σε αυτόν το κλάδο. Ξεκινάμε και εμείς όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής του 5G, που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία, τον τρόπο με τον οποίο συναλλασσόμαστε καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις δημόσιες υπηρεσίες, και (αυτό) θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, είπε ο κ. Παππάς.

Το περίπτερο επισκέφθηκαν μαζί με τον κ. Παππά ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χρήστος Σίμος.

Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο τέως γραμματέας επιστημονικών φορέων της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Βόρειο τομέα της Αθήνας Νίκος Κωστόπουλος. Σε δήλωση του, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή της χώρας με εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών, με την εκπροσώπηση εταιριών τεχνολογίας αιχμής.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια στην εξωστρέφεια του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, να τίθενται στόχοι στις εθνικές αποστολές και να υπάρχουν απτά οικονομικά αποτελέσματα, ανέφερε ο κ. Κωστόπουλος και προσέθεσε: «Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει την εξωστρέφεια στην στρατηγική των επιχειρήσεων και την καινοτομία».

«Η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο σήμα προς την παγκόσμια κοινότητα ότι ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες»

Στο Mobile World Congress 2019 (MWC19), στη μεγαλύτερη διοργάνωση ψηφιακής επικοινωνίας παγκοσμίως, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, συμμετέχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΨΗΠΤΕ, επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο, όπου τον υποδέχθηκαν ο εκτελεστικός πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), Γιάννης Γιανναράκης και ο σύμβουλος της Helexpo για την οργάνωση του «Digital Greece», Γιώργος Χριστοφορίδης.

O Νίκος Παππάς συνομίλησε με τους Έλληνες συμμετέχοντες στη διοργάνωση και με την ευκαιρία της παρουσίας του στο ελληνικό περίπτερο, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στην παγκόσμια έκθεση των τηλεπικοινωνιών. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι -και προς την παγκόσμια κοινότητα- ότι η Ελλάδα ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες. Υπάρχουν αποφάσεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα για τεράστιες επενδύσεις όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, καθώς 4 δισ. ευρώ θα επενδυθούν μέχρι το 2022 σε αυτόν τον κλάδο. Παράλληλα, ξεκινάμε κι εμείς, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής τεχνολογιών 5G, το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα και θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ψυχαγωγούμαστε και συναλλασσόμαστε με τις δημόσιες υπηρεσίες».

Η Ελλάδα συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά στο MWC. Η ελληνική συμμετοχή συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Enterprise Greece και το Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος. Συνολικά, συμμετέχουν περίπου 37 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξης της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Το MWC19, που εκτείνεται σε εκθεσιακό χώρο 400 στρεμμάτων, αναμένεται να προσελκύσει 100.000 εξειδικευμένους επισκέπτες.

Χθες, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είχε συναντήσεις με στελέχη από εταιρείες – κολοσσούς του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή, καθώς και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας.

Τον Νίκο Παππά συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Κωνσταντίνος Αγόρης.