Μέτρα για την προστασία της κατοικίας παίρνουν Ισπανία, Πορτογαλία ακόμα και οι ΗΠΑ

skyline-of-madrid-spain_800 [Photo via Good Free Photos]

Την ερχόμενη Δευτέρα εισέρχεται επί τάπητος το θέμα της προστασίας της πρώτης  κατοικίας, που λήγει στις 30 Απριλίου.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έχουν Conference Call, με την προσδοκία να υπάρξει συμφωνία για παράταση της προστασίας της 1ης κατοικίας, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Μέχρι πρότινος, τα κλιμάκια των θεσμών είχαν ως επιχείρημα ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αντίστοιχο καθεστώς προστασίας και πίεζαν για την αναστολή των θετικών διατάξεων που είχαν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μία ακόμα συζήτηση εξ αποστάσεως, χάρη στην τεχνολογία, όπου θα τεθούν τα καυτά θέματα της προστασίας της 1ης κατοικίας.

Το επιτελείο διεκδικεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο εξαιτίας των νέων αρνητικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, από την πανδημία του κορονοϊου.

Πλέον, οι συνθήκες είναι υπέρ του υπουργείου Οικονομικών, που φέρνει στο τραπέζι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ισπανία ψήφισε πρόσφατα νόμο για τη προστασία της κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών, όπως και το πάγωμα της καταβολής των μηνιαίων δόσεων προς τις τράπεζας για διάστημα έξι μηνών, θέτοντας ως προϋπόθεση να τερματιστεί ο πόλεμος με τον Covid-19 και οι πολίτες και η οικονομία της χώρας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Μέτρα λαμβάνει και η Πορτογαλία και άλλες χώρες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φέρνει στο τραπέζι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κρατών-μελών της ΕΕ προς συζήτηση με τα κλιμάκια των θεσμών.

Ακόμη και στη Μητρόπολη του Καπιταλισμού θεσπίζονται μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει επιπλέον το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αγορά των κατοικιών των δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Το περιβάλλον ευνοεί να παραταθεί το τείχος προστασίας, παρότι αρκετές φορές οι εκπρόσωποι των κλιμακίων παίρνουν θέση υπέρ των πιστωτών και των αγοραστών των κόκκινων δανείων που θέλουν πλήρη ελευθερία για να εισπράξουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος και, κυρίως, να καμφθεί η αρνητική στάση των τεχνικών κλιμακίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε πρώτη φάση οι διαπραγματευτές του υπουργείου Οικονομικών θα διεκδικήσουν τα μέτρα να διατηρηθούν για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 και, στην περίπτωση που ο κορονοιός παραμείνει στην πρώτη γραμμή τους επόμενους μήνες, να ζητηθεί χρόνος και από το 2021.

X