Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ταχύτερη οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών

[EPA-EFE/SASCHA STEINBACH]

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η χώρα –ως κορυφαία οικονομία της Ευρωζώνης- θα υποστηρίξει έναν επενδυτικό προϋπολογισμό για κάλυψη των τομέων της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

«Χρειαζόμαστε ταχύτερη οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών», σημείωσε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε την επενδυτική ικανότητα με τη βοήθεια πρόσθετων διαρθρωτικών πολιτικών», υπογραμμίζοντας ότι το ταμείο θα ξεκινήσει βαθμιαία και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από την άποψη της αποτελεσματικότητάς του.

Συμβιβαστική διάθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ζητά η Μέρκελ

Πνεύμα συμβιβασμού στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιμένει στη διασφάλιση μεγαλύτερης «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης.

Παρόλο που ο στόχος του προϋπολογισμού της Μέρκελ δεν ανταποκρίνεται στο εύρος που πρότεινε ο πρόεδρος Μακρόν, αντιπροσωπεύει εν μέρει την άποψη ότι η υπερβολική λιτότητα έχει υπονομεύσει την πίστη στην ΕΕ.

«Πρόκειται για μια θετική κίνηση που δείχνει τη δέσμευση της Καγκελαρίου και της κυβέρνησής της για την Ευρώπη», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη Γαλλία.

Μέρκελ για Ιταλία: "Όχι" στην ελάφρυνση χρέους

Οι νικητές των εκλογών σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών του ιταλικού δημοσίου.

«Είναι ο μόνος δυνατός τρόπος ενίσχυσης της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό και έχουμε το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας».

Η Μέρκελ εξέτασε, επίσης, τα σχέδια αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους εαυτούς μας λίγο πιο ανεξάρτητους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε η Καγκελάριος.

X