Μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ΕΕ ζητούν Ουγγαρία και Πολωνία

[European Commission]

Πρόθυμες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2019 εμφανίστηκαν η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Οι δύο χώρες απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα «πιο θαρραλέο» σχέδιο πρότασης για το επόμενο ΠΔΠ σε σχέση με το προηγούμενο (2014-2020).

Σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Επιτροπή, ο υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ουγγαρίας, Janos Lazar, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη είναι «πρόθυμη να αυξήσει» τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Υποστηρίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει ένα ΠΔΠ υψηλότερο από το 1% (του ΑΕΠ της ΕΕ)», πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Konrad Szymanski.

Ωστόσο, οι δύο χώρες καταφέρθηκαν εναντίον εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των δαπανών στην πολιτική συνοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Szymanski τόνισε ότι η πολιτική συνοχής «έχει ένα λαμπρό μέλλον», δεδομένου ότι είναι ανοικτή σε μεταρρυθμίσεις και έχει αποδείξει την προστιθέμενη αξία της.

«Δεν θέλουμε να διατηρήσουμε παθητική ή αμυντική στάση» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κ. Szymanski, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε μια συζήτηση βασισμένη σε εμπειρικά δεδομένα».

Το Σώμα των Επιτρόπων θα πραγματοποιήσει την πρώτη συζήτηση επί του θέματος την Τετάρτη (10 Ιανουαρίου).

Η Επιτροπή αναμένει από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, πριν από τις επόμενες Ευρωεκλογές.

Ωστόσο, οι πιθανές περικοπές στη συνοχή και την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και μια σημαντική αύξηση του συνολικού ποσού για την αντιμετώπιση των νέων προτεραιοτήτων και την κάλυψη του ελλείμματος από το Brexit αναμένεται να περιπλέξουν περαιτέρω τις συνομιλίες.

Η πολιτική συνοχής πρέπει να καλύπτει όλες τις περιφέρειες μετά το 2020

Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι νέες προτεραιότητες θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Ωστόσο, αν ξεπεραστούν οι κοινωνικές, οικονομικές και εδαφικές ανισότητες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τότε η πολιτική …

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προέβλεψε μια φιλόδοξη πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό και εξέφρασε την αντίθεσή του σε “δραστικές” περικοπές στη συνοχή ή την ΚΑΠ.

Εντούτοις, ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος, Günther Oettinger, ήταν πιο επιφυλακτικός, καθώς γνωρίζει καλά την αντίσταση της μεταφοράς περισσότερων κονδυλίων από τους καθαρούς συνεισφέροντες στις Βρυξέλλες και τους καθαρούς δικαιούχους.

«Χρειαζόμαστε έναν ελαφρώς μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρότεινε να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση των «ορθών πράξεων», συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ή της στήριξης της Αφρικής.

«Είναι ένας πολύ ενθαρρυντικός διάλογος», συνοψίζει ο πρώην Επίτροπος Mario Monti. «Ίσως είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια πιο κοινή γλώσσα σε σχέση με πέντε ή δέκα χρόνια πριν».