«Μαύρη λίστα» για τους φορολογικούς παραδείσους υιοθετεί η ΕΕ

[GUE/NGL/Flickr]

Την κατάρτιση ‘’μαύρης λίστας’’ φορολογικών παραδείσων της ΕΕ αναμένεται να διαπραγματευτούν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, με περίπου 20 χώρες να μην συνεργάζονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ύστερα από πολλές αποκαλύψεις περί φοροαποφυγής από εταιρίες και πλούσιους ιδιώτες, η ΕΕ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μια διαδικασία να δημιουργήσει μια λίστα με φορολογικούς παραδείσους σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον σχηματισμό εικονικών δομών στο εξωτερικό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι νόμιμες αλλά μπορούν να αποκρύπτουν παράνομες δραστηριότητες.

«Από την Πέμπτη, έχουμε εισέλθει σε μια φάση έντονης πολιτικής και διπλωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ  Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, υποστηρίζουν σκληρά μέτρα κατά των απαριθμούμενων φορολογικών παραδείσων, όπως ο αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν και η συζήτηση εξακολουθεί να είναι ανοικτή.

Άλλες χώρες διστάζουν να επιβάλλουν κοινές κυρώσεις, πιστεύοντας ότι η ευθύνη θα πρέπει να επαφίεται στα κράτη μέλη.

Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στις χώρες να παραμείνουν εκτός της λίστας εφόσον παρέχουν πολιτικές δεσμεύσεις και ένα λεπτομερές σχέδιο συμμόρφωσης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα δημιουργούσαν έναν γκρίζο κατάλογο που θα περιλαμβάνει χώρες με σοβαρά ζητήματα φοροδιαφυγής.

X