Λετονική Προεδρία: Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ δεν θα ολοκληρωθεί “εμπρόθεσμα”

15320946157_9a80dab398_z

ΕΕ και ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να χάσουν την προθεσμία να σφραγίσουν την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως, τόνισε η λετονική Προεδρία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της δικής μας προεδρίας, και κατά την προεδρία του Λουξεμβούργου [που έπεται], είναι πάρα πολύ πιθανό να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις”, τόνισε ο Λετονός ΥΠΕΞ Edgars Rinkevics, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το TTIP (Συμφωνία ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ).

Την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους.

Συζητούμε την συνολική στρατηγική για το πώς να επιτευχθεί συμφωνία αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος”, είπε, προσθέτοντας: “Η πολιτική βούληση είναι εκεί, αλλά το ταγκό θέλει δύο”.

Ένα από τα ζητήματα που θεωρείται “καυτή πατάτα” είναι η εισαγωγή του μηχανισμού επίλυσης διαφορών Κράτους-Επενδυτή (ISDS) στη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν απευθείας τις κυβερνήσεις σε δικαστήρια που υπερισχύουν του εθνικού δικαίου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι δεν πρόκειται “ποτέ” να κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.

>>Διαβάστε σχετικά: Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

EurActiv