Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Περίεργη η στάση της Κομισιόν για μεγαλύτερο πλεόνασμα

Ο Χάρης Γεωργιάδης [Φιλελεύθερος]

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συμμερίζεται την γενική προειδοποίηση για συγκράτηση δημοσίων δαπανών και διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, σημείωσε όμως τη διαφωνία του για την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω οικονομική προσαρμογή προς επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος».

«Περίεργη πολιτικά και διαδικαστικά» χαρακτήρισε την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από τους κυρίους Μοσκοβισί και Ντομπρόφκσι για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συμμερίζεται την γενική προειδοποίηση για συγκράτηση δημοσίων δαπανών και διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, σημείωσε όμως τη διαφωνία του για την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω οικονομική προσαρμογή προς επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, σημείωσε πως θα ήταν παράλογο να τεθεί ζήτημα για ένα κράτος, το οποίο προϋπολογίζει ένα οριακό έλλειμμα μισού της εκατό και ένα πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2% και δεν τίθεται ζήτημα για κράτη που καταθέτουν προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,5% 3%».

«Συνεπώς, ακόμα και να ίσχυε η απόκλιση του 1% θα ήμασταν στα πρώτα 5-6 κράτη μέλη», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα, όχι για μια χρονιά, αλλά από το 2014, να συγκαταλέγεται η Κύπρος στα κράτη μέλη με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, κάτι που αναγνώρισαν πολύ πρόσφατα και οι οίκοι αξιολόγησης, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά για υπεραπόδοση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα για ένα κράτος μέλος, που αντικειμενικά παρουσιάζει αυτές τις επιδόσεις.

X