Η Κομισιόν θα τιμωρήσει Ισπανία και Πορτογαλία για το έλλειμμα

Το ζητούμενο τώρα είναι όλες οι πλευρές να εστιάσουν εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, κι έτσι η συμφωνία είναι επιτεύξιμη, δήλωσε μία ημέρα μετά το άκαρπο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα λάβουν προθεσμία ενός έτους για να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα ελλείμματά τους,  ενώ η Ιταλία θα ξεφύγει από τη διαδικασία επί παραβάσει,  έμαθε η EurActiv.com.

Το Σώμα των Επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει σήμερα (18 Μαΐου) συστάσεις που θα οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε  Μαδρίτη και  Λισαβόνα για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ,  πηγές της ΕΕ είπαν στην ιστοσελίδα.

Όπως είχε αναφέρει η  EurActiv  στις 11 Μαΐου, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έχουν αποτύχει να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα» για να επιτύχουν τους στόχους στο  έλλειμμα του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια, θα εκδώσει απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 126.8 του Συμφώνου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην  επιβολή προστίμου έως και 0,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εκδώσει σύσταση, σύμφωνα με το άρθρο 126.9 , με μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που οι δύο χώρες θα πρέπει να λάβουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ένα σύνολο διαρθρωτικών στόχων για το έλλειμμα για το τρέχον έτος και το επόμενο, ανέφεραν οι πηγές.

Η εκτελεστική εξουσία τελικά αποφάσισε να χορηγήσει προθεσμία μόνο ενός επιπλέον έτους  ώστε οι δυο αυτές χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, μετά από την επιμονή του Αντιπροέδρου, Valdis Dombrovskis.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici,  είχε προτείνει  δύο ακόμη χρόνια. Ήταν «πιο επιφυλακτικός»  σχετικά με τις δυνατότητες της Ισπανίας να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος από το 5,1% που καταγράφηκε το 2015 σε 3% το 2017, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου των εκλογών τις 20 Δεκεμβρίου.

Jorge Valero| EurActiv.com