Κομισιόν: Πιέσεις προς εταιρείες τεχνολογίας για κατάργηση παράνομου περιεχομένου

[European Commission]

Στις Βρυξέλλες κατέφθασαν οι επικεφαλής περισσότερων από 20 τεχνολογικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Google, του Facebook, της Microsoft, του Twitter και της Amazon, για να συζητήσουν αναφορικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ειδικότερα, ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της βιομηχανίας και των πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις πιέσεις στις πλατφόρμες για την κατάργηση του παράνομου περιεχομένου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι για τις εσωτερικές υποθέσεις, τη δικαιοσύνη και τη ψηφιακή νομοθεσία.

Την άνοιξη, η Κομισιόν σκοπεύει να ανακοινώσει νέα νομοθεσία, η οποία θα απαιτήσει από τους κολοσσούς να αναλάβουν τη λήψη μέτρων για τις πλατφόρμες με παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του τρομοκρατικού υλικού ή της ρητορικής μίσους.

Την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε σε εφαρμογή νέος γερμανικός νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποσύρουν παράνομο περιεχόμενο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι προετοιμάζει νέα νομοθεσία που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες προβάλλουν fake news. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σκοπεύει να ανακοινώσει μια ξεχωριστή στρατηγική την προσεχή άνοιξη, στην οποία θα περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα fake news.

«Αν η βιομηχανία δεν ενεργήσει – και γρήγορα – θα κάνουμε εμείς», ανέφερε σε σχετική δήλωση η Επιτροπή μετά τη λήξη της συνεδρίασης την Τρίτη το απόγευμα.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι όσον αφορά τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Φινλανδία, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται «κακή χρήση του Διαδικτύου».

Στη συνέχεια, η κ. Jourova τόνισε ότι «απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Andrus Ansip, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην αφαιρούν αρκετό παράνομο υλικό.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom, που εκπροσωπεί επιχειρήσεις όπως η Google και το Facebook, Bernhard Rohleder, χαρακτήρισε τον προαναφερθέντα γερμανικό νόμο «κακό παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν εναπόκειται στις ιδιωτικές εταιρείες να αποφασίσουν για την ερμηνεία των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας στην ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα λήψης πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Rohleder.

X