Κομισιόν για TTIP: Υπό αυστηρή γεωγραφική προστασία τρόφιμα όπως η φέτα

german_sausage.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να υποβαθμίσει την αυστηρή γεωγραφική προστασία των τροφίμων της στο πλαίσιο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού γεωργίας ότι δεν μπορούν να προστατευθούν όλα τα είδη γερμανικών λουκάνικων, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Το κρασί, το κρέας, τα τυριά και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη απολαμβάνουν ειδικού καθεστώτος που προστατεύει το όνομα και την καταγωγή τους σε μια προσπάθεια να γίνει σαφής διάκριση με τα προϊόντα «μαϊμού».

Ο Γερμανός υπουργός γεωργίας Christian Schmidt προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, όταν τόνισε σε περιοδικό ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ «δεν μπορούμε να προστατέψουμε κάθε λουκάνικο και κάθε τυρί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το σύστημα της ΕΕ είναι άδικο, διότι εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι παράγουν προϊόντα όπως η ελληνική φέτα χωρίς γεωγραφική επισήμανση της καταγωγής.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εμπορίου της ΕΕ, Daniel Rosario.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει και δεν θα συμφωνήσουμε να μειώσουμε την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αγρότες ισχυρίζονται ότι τυχόν αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα θα δουν την Ευρώπη να εισάγει λουκάνικα Νυρεμβέργης από το Kentucky (πολιτεία των ΗΠΑ) ή αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν παρμεζάνα ακόμη και εάν το γάλα δεν έχει παραχθεί στην Ιταλία.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι όροι όπως η φέτα ή το προσούτο είναι γενικής χρήσης, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Δανία μπορεί να πουλήσει ελληνικού τύπου φέτα στην Ευρώπη.

EurActiv

*φωτογραφία [Helen Rickard/Flickr]

X