Κομισιόν: Χρειάζονται νέα μέτρα για επιτευχθούν οι στόχοι για 2016-17

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της διετίας 2016-2017, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν σήμερα Πέμπτη, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι τυχόν αποτυχία στην εφαρμογή της συμφωνίας θα πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αν και οι Βρυξέλλες δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν, επισημαίνουν ότι η Αθήνα έχει «δεσμευθεί» πως στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης θα νομοθετήσει μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για όλη τη διάρκεια του Μνημονίου.

Στην τρέχουσα αξιολόγηση εξετάζονται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, η πώληση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε funds και αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Στην έκθεση υιοθετούνται όλες οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για ύφεση 0,7% φέτος, αντί για αρχική Μνημονιακή πρόβλεψη μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Για το 2017 προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 2,7%.

Επίσης, ξαναγνωρίζονται οι αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες, διαψεύδοντας τις προγενέστερες προβλέψεις της Κομισιον για μεγάλη ύφεση το 2015 λόγω των capital controls.

Η ελληνική οικονομία είναι ικανή να ανακάμψει και η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει «δύσκολες αλλά απαραίτητες» μεταρρυθμίσεις, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας όμως να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι στα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνεται η εμπιστοσύνη που πηγάζει από την έως τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η ταχύτερη του αναμενομένου χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Στον αντίποδα, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη «αποτυχία στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και [τυχόν] αβεβαιότητα θα υποβάθμιζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές».

Θετικά μηνύματα έρχονται στο μέτωπο του χρέους, χάρις το μικρό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τη στιγμή που η Αθήνα ευελπιστεί να αρχίσει τη διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση, η Κομισιόν προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο ζενίθ του φέτος, στο 185% του ΑΕΠ, προτού πέσει στο 182% το 2017.

Παράλληλα, στην Ελλάδα ανακόπτεται η πτωτική τάση της ανεργίας, καθώς από 25,1% το 2015 θα διαμορφωθει στο 24% το 2016 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 22,8% το 2017. Στην Ευρωζώνη οι εκτιμήσεις για την ανεργία είναι 11%, 10,5% και 10,2% και στην ΕΕ 9,5%, 9% και 8,7% για το 2015, 2016 και 2017, αντίστοιχα.

Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -1,1% το 2015 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό το 2016 στο 0,5% και στο 0,8% το 2017. Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω το 2015 (-8,4%), και το 2016 (-3,7%) για να αυξηθούν κατά 12,8% το 2017.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: Skai.gr

X