Κομισιόν: Ανθεκτική ανάπτυξη στην ΕΕ εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας

[amna.gr]

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019, με ρυθμούς 2,1 % φέτος και 2% το επόμενο έτος στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική δυναμική μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα αναμένεται να είναι κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Η αλλαγή των εκτιμήσεων έρχεται μετά τις εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αυξημένες τιμές αργού, που ωθούν τον πληθωρισμό του μπλοκ υψηλότερα.

Η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης θα επηρεάσει όλες τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ, αλλά αναμένεται να δώσει μεγαλύτερο χτύπημα στην Ιταλία, καθώς η χώρα θα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Η δυναμική της ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί κάπως κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται, το χρέος των νοικοκυριών μειώνεται, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η νομισματική πολιτική συνεχίζει να είναι υποστηρικτική.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1 % για τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ-28 για το τρέχον έτος. Παρ’ όλα αυτά, η προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ από τον Μάιο δείχνει ότι ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, όπως οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική επέκταση. Οι αυξανόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι μάς υπενθυμίζουν εκ νέου ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των επιμέρους οικονομιών μας και της ζώνης του ευρώ συνολικά».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, καθώς οι νομισματικές πολιτικές εξακολουθούν να είναι διευκολυντικές και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται. Η ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω σε σύγκριση με την άνοιξη αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις που έχουν στην εμπιστοσύνη οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα σε επίπεδο πολιτικής, καθώς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Από τις προβλέψεις μας προκύπτει συνεχής επέκταση το 2018 και το 2019, παρόλο που μια περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων προστατευτισμού αποτελεί σαφή κίνδυνο δυσμενέστερων εξελίξεων. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές, μόνο απώλειες».

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστεί

Οι βασικές προϋποθέσεις για συνεχή οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να ισχύουν. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται εν μέρει σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά μπορεί επίσης να διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένα κράτη μέλη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, αλλά ο ρυθμός διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο μεταξύ χωρών και περιφερειών.

Προβλέπεται υψηλότερος πληθωρισμός

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται πλέον να φθάσει κατά μέσο όρο στο 1,9 % στην ΕΕ και στο 1,7 % στη ζώνη του ευρώ. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση 0,2 εκατοστιαίων μονάδων σε αμφότερες τις περιοχές από την άνοιξη. Οι προβλέψεις για το 2019 αυξήθηκαν στο 1,7 %, δηλαδή κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ, αλλά παραμένουν αμετάβλητες στο 1,8 % για την ΕΕ.

Παρόλο που οι πρόσφατες ισχυρές οικονομικές επιδόσεις αποδείχθηκαν ανθεκτικές, οι προβλέψεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί από την άνοιξη.

Το βασικό σενάριο των προβλέψεων προϋποθέτει μη περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση που αυξηθούν οι εντάσεις, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνεται η δυνητική αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Δεδομένων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι προβλέψεις μας για το 2019 βασίζονται σε μια καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ-27 και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό γίνεται μόνο για τους σκοπούς των προβλέψεων και δεν επηρεάζει καθόλου τις συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 50.

Οι μεγάλες οικονομίες

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αναμένεται να κατεβάσουν ταχύτητα φέτος και την επόμενη χρονιά. Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% φέτος και το 2019, από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3% για το 2018 και 2,1% το 2019.

Η Γαλλία θα τρέξει με 1,7% φέτος και του χρόνου, λιγότερο από το 2% που προέβλεπε προηγουμένως και χαμηλότερα από το 1,8% που έβλεπε για το 2019.

Η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,3%, λιγότερο από το 1,5% που ανέφεραν οι εκτιμήσεις του Μαΐου. Μόνο η Βρετανία φτάνει στο επίπεδο της, με 1,3% φέτος, χαμηλότερα από το επίσης 1,5% που έβλεπαν νωρίτερα.