Κολλάνε οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Κίνδυνος για τα €750 εκατ. από τα ομόλογα

ecb_euractiv_gr.jpg

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει χρήματα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο το Eurogroup συμφώνησε πως θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών κρατών μελών από ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Έχουν μείνει πίσω όσον αφορά αυτά που πρέπει να υλοποιήσουν» σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέδωσαν έκθεση για τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας «πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε δεκαέξι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έπρεπε να είχαν γίνει στο τέλος του 2018».

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και πρόκειται να δημοσιευθεί η δεύτερη έκθεση των θεσμών. Η έκθεση αυτή είναι κρίσιμη για την απόφαση που θα πάρει το Eurogroup για τα 750 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Η συγκεκριμένη δόση είναι η πρώτη από τις δύο ισόποσες δόσεις που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από το 2018 ως το 2022.

«Τον Μάρτιο, θα συζητήσει το Eurogroup κατά πόσον θα λάβουν την πρώτη δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση συνδέεται με αυτή τη δεύτερη έκθεση, οπότε αν το Eurogroup κρίνει ότι έχουν μείνει πολύ πίσω, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει τον Μάρτιο» τόνισε ο αξιωματούχος.

X