Κινεζικό άνοιγμα στην ΕΕ για επενδύσεις στο τομέα της τεχνολογίας

Oι Κινέζοι επιχειρηματίες επιθυμούν να επενδύσουν στην βιομηχανία τεχνολογίας της Ευρώπης, δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στην Yang Yanyi της ΕΕ, την Πέμπτη (4 Ιουνίου) σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν  πέντε κινεζικές τράπεζες, περιφερειακοί φορείς της ΕΕ που αναζητούν σχετικές επενδύσεις, καθώς και εκπρόσωποι από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η συμβολή της Κίνας στο σχέδιο επενδύσεων Γιούνκερ, το οποίο έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έτη (2015-2017).

Πριν από την εκδήλωση ο Yanyi δήλωσε ότι το πακέτο Γιούνκερ θα ενισχύσει την  εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση του επείγοντος και αυξανόμενος ενθουσιασμός για να αδράξουν την ευκαιρία για να εδραιωθεί και να αναβαθμισθεί  η συνεργασία ΕΕ και Κίνας στον τομέα της  υψηλής τεχνολογίας και των ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας)», είπε. Μεταξύ των τραπεζών που εκπροσωπήθηκαν  στην εκδήλωση ήταν και  η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο.

Ο Luigi Gambardella, διευθυντής του ChinaEU, ένωση επιχειρήσεων που υποστηρίζουν  τις Κινέζο-ευρωπαϊκές σχέσεις στον τομέα της τεχνολογίας, είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι  θα υπάρξει μια συμφωνία 5G με την Κίνα, αν και δεν μπορεί να επιτευχθεί κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα. «Είναι σημαντικό να υπογράψουμε μια συμφωνία με την Ιαπωνία. Είναι σημαντικό να υπογράψουμε  μια συμφωνία με την Κορέα»,  είπε ο Gambardella  στην EurActiv. «Αλλά η χώρα που θα κάνει τη διαφορά είναι η Κίνα. Μόνο με την Κίνα θα μπορέσουμε πραγματικά να παίξουμε το παιχνίδι του μέλλοντος».  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συνεργαστεί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Ο Gambardella είπε επίσης ότι η ετοιμότητα της Κίνας να συζητήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να επικροτηθεί. «Το γεγονός ότι δείχνουν ενδιαφέρον και  είναι ανοικτοί είναι κάτι θετικό», δήλωσε ο  Gambardella  στους δημοσιογράφους. Είπε ακόμα ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις από περιφερειακά έργα που αναζητούν επενδύσεις, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων ή συγκεκριμένων προτάσεων, ενώ το σύστημα της ΕΕ είναι ακόμη στα σπάργανα.  Στο πλαίσιο του σχεδίου της ενιαίας ψηφιακής αγοράς , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θέλει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές.

EurActiv Catherine Stupp

φωτογραφία απόJean-Etienne Minh-Duy Poirrier / Flickr

 

X