Καυτό οικονομικό διήμερο στην Ευρώπη – Eurogroup και Ecofin συζητούν μεγάλες αλλαγές – στην Αθήνα τις τράπεζες

[amna.gr]

Υπό την σκιά των ανακοινώσεων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα το Eurogroup και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών. Αλλά η ατζέντα έχει «καυτά θέματα», όπου υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις – και αφορούν το μέλλον όλων … Ανάμεσά τους, η εμβάθυνση της ΟΝΕ με τη νέα αρχιτεκτονική οικονομικής εποπτείας αλλά και τη δημιουργία προϋπολογισμού του Eurogroup – και στο βάθος η κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων φορολογικής πολιτικής… Και στην Αθήνα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις εκκρεμότητες της «μεταμνημονϊακής» εποπτείας και κυρίως τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σήμερα Δευτέρα, στο EUROGROUP, θα συζητηθεί το θέμα  «Εμβάθυνση της ΟΝΕ – μελλοντική πορεία όσον αφορά το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας». Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «μετά την εντολή που έλαβε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης της 14ης Δεκεμβρίου, το Eurogroup, σε διευρυμένη σύνθεση, θα συνεχίσει τις συζητήσεις για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την μελλοντική πορεία όσον αφορά το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη και τα κράτη μέλη του ΜΣΙ ΙΙ σε εθελοντική βάση». Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για την εκκρεμούσα συζήτηση για την καθιέρωση ενός «προϋπολογισμού της ευρωζώνης», που προωθεί μετ΄επιτάσεως η Γαλλία αλλά μερικές χώρες αντιδρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, που αποκάλυψε η euractiv, η Γαλλία προσέφερε ανταλλάγματα σε άλλες χώρες για να υποστηρίξουν τις απόψεις της στο ζήτημα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν αναμένονται αποφάσεις αλλά συζήτηση επί του θέματος, αλλά σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται πρόοδος.

Στο Eurogroup θα έχει προηγηθεί συζήτηση για την μεταμνημονιακή εποπτεία σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 10ης μεταπρογραμματικής αποστολής εποπτείας στην Ιρλανδία, που πραγματοποιήθηκε από 13-16 Νοεμβρίου 2018 και της 9ης μεταπρογραμματικής αποστολής εποπτείας στην Πορτογαλία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-30 Νοεμβρίου 2018. Θυμίζουμε ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία αρχίζει αυτόματα μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας και συνεχίζεται μέχρι να αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί. Η μεταπρογραμματική εποπτεία διεξάγεται με μορφή εξαμηνιαίων αποστολών και εκθέσεων.

Ακόμη το Eurogroup θα συζητήσει για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, υπό το πρίσμα των ευρημάτων για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Τέλος θα γίνει συζήτηση σχετικά με την υποψηφιότητα για επικείμενη κενή θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που πρέπει να καλυφθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο. Θυμίζουμε ότι η αλλαγή των οργάνων της ΕΕ ως αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να καθυστερήσει τις λήψεις αποφάσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ειδωθεί και η αναπλήρωση, μετά τη λήξη της θητείας του, του διοικητή της ΕΚΤ. Μετά την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου του Eurogroup, ο Πρόεδρος του Eurogroup έλαβε μία υποψηφιότητα: η Ιρλανδία υπέβαλε την υποψηφιότητα του Κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζάς της, κ. Philip Lane για τη διαδοχή του κ. Peter Praet, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Μαΐου.

Μεγάλες αλλαγές συζητούνται στο ECOFIN

Την επόμενη ημέρα, η σκυτάλη περνά στο ECOFIN, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών ολόκληρης της ΕΕ και όχι μόνο της Ευρωζώνης. Στα πιο τυπικά ζητήματα, που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση για τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα για το 2018 και να συζητήσει ζητήματα που αφορούν τον ετήσιο προϋπολογισμό. Καταρχήν προτείνεται η απαλλαγή της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2017 και ακολούθως πρόκειται να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις επί του προϋπολογισμού για το 2020.

Όμως ταπιο σημαντικάείναι τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Και το πρώτο αφορά την αρχιτεκτονική της χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Οι υπουργοί θα συζητήσουν την αναθεώρηση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Θα επιδιώξουν να επιτύχουν γενική προσέγγιση για όλα τα στοιχεία της μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμη ότι θα επιτευχθεί consensus επί, έστω, της γενικής προσέγγισης.

Αλλά ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που μένει να συζητηθεί στο Ecofin, αφορά τη φορολογική πολιτική και ειδικότερα την πρόταση της Κομισιόν να καταργηθεί η ομοφωνία στα ζητήματα αυτά, όπως έγραψε η euractiv. gr.

Μεγαλύτερο ρόλο στην επιβολή φόρων επιθυμούν οι Βρυξέλλες – η Επιτροπή προτείνει κατάργηση της ομοφωνίας στη φορολογική πολιτική

Σε μια σημαδιακή ημέρα, την ημέρα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία επί του Brexit, με έντονο συμβολισμό, καθώς η Μεγάλη Βρετανία πολλάκις ιστορικά έχει μπλοκάρει κοινοτικές αποφάσεις που χρειάζονται ομοφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την επίσημη, θεσμικά, …

Oι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Προς μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων στη φορολογική πολιτική της ΕΕ», η οποία προτείνει χάρτη πορείας για τη σταδιακή και στοχοθετημένη μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ. Όπως είχαμε αναλύσει, αυτό μπορεί να σημάνει μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία για τη καθιέρωση φόρου τραπεζικών συναλλαγών ή ενός πανευρωπαϊκού «πράσινου» ή «ψηφιακού» φόρου. Και επίσης μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν τα «πλεονεκτήματα» που δίνουν ορισμένα κράτη μέλη σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα τους – κάτι που συγκεκριμένα κράτη – μέλη φυσικά δεν επιθυμούν. Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται νομικά να συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν – ούτε καν να ξεκινήσει συζήτηση, καθώς έχει αποκλειστική αρμοδιότητα. Οπότε το κλίμα που θα επικρατήσει θα είναι ενδεικτικό της εξέλιξης των πραγμάτων που αφορούν εν τέλει κάθε ευρωπαίο πολίτη. Φυσικά, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών αποτελίται από πολιτικούς, είναι λογικό να μην υπάρξει ουσιώδης εξέλιξη, καθώς η είδηση ότι «εκχωρείται η φορολογία στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» μπορεί να εκτροχιάσει πλήρως τη συζήτηση ενόψει ευρωεκλογών και να ενισχύσει τις λαϊκιστικές και αντιευρωπαικές δυνάμεις σε πολλές χώρες – μέλη.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επείγουν

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις εκκρεμότητες της «μεταμνημονιακής» εποπτείας, όπως η πώληση μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ που ναυάγησε αλλά κυρίως τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την Παρασκευή συναντήθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Τυπικά, το ζήτημα ήταν η πλήρης άρση των capital controlsκαι η επάνοδος του τραπεζικού συτσήματος σε κανονικότητα. Αλλά δεν συζητήθηκε μόνο αυτό… Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, προς το εξωτερικό κυρίως πλέον, αποτελούν βασικό όπλο που διασφαλίζει τη ρευστότητα των τραπεζών. Αυτό είναι το ένα κριτήριο της βιωσιμότητας τους. Και άλλο βασικό κριτήριο είναι η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Και εδώ κυρίαρχο ζήτημα είναι η τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για αυτό το θέμα, και ιδίως το άμεσα συνδεδεμένο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας και του νόμου Κατσέλη, έχει προγραμματιστεί σήμερα νέα, κρίσιμη, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Καθημερινή. Θυμίζουμε ότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν σημεία της αξιολόγησης της εποπτείας που δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλά. Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη μακριά, όσον αφορά το πώς θα λυθεί η δύσκολη εξίσωση. Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που οι τράπεζες απορρίπτουν καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.

Έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπορεί να προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται προκλήθηκε πρωτόγνωρη δημόσια, έστω και συγκεκαλυμμένη, αντιπαράθεση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, ή, διαφορετικά, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη και του «τσάρου» της οικονομίας κ. Τσακαλώτου. Ο ένας σημείωσε, αρχικά, ότι οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση – αναφερόμενος στις  επιπτώσεις των ΜΕΔ – διαψεύδοντας στη συνέχεια ότι είπε κάτι τέτοιο, για να σχολιάσουν κύκλοι ου Υπουργείου Οικονομικών λίγο αργότερα ότι όταν μιλάμε για τις τράπεζες πρέπει να είμαστε όλοι πιο σοβαροί…