Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

katrougkalos_euranet.jpg

Μια βουλή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλειοψηφικός δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP), τόνισε χθες (21 Δεκεμβρίου) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.

Μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτωνστην Αθήνα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τα μειονεκτήματα της πολυσυζητημένης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίησή της.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον είναι ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους-επενδυτή (ISDS), σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν απευθείας τα κράτη της ΕΕ και να προσφεύγουν σε ειδικό διεθνές δικαστήριο, στερώντας για πολλούς εξουσίες από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και μεταφέροντάς τες σε εταιρείες και ιδιώτες δικηγόρους.

Σημαντικό αναπάντητο ζήτημα είναι επίσης εάν οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό επίλυσης διαφορών κράτους-επενδυτή (ISDS) της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά για να μηνύουν απευθείας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με ακτιβιστές κατά της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, εταιρείες με καναδικές θυγατρικές και μετοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) για να στείλουν χώρες σε διεθνή δικαστήρια διαιτησίας, ακόμη και αν η ρήτρα ISDS δεν είναι παρούσα στη Διατλαντική Εταιρική Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

>>Διαβάστε σχετικά: Οι αμερικανικές πολυεθνικές μπορούν να μηνύσουν την ΕΕ μέσω της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά

«Δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλλον θα περάσει, οι σοσιαλδημοκράτες έχουν αντιρρήσεις για το ISDS αλλά φαίνεται να αποδέχονται την λογική της συνθήκης […] Το ΕΛΚ, οι σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν άνετη πλειοψηφία στην Ευρωβουλή», είπε ο κ Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Το καλό είναι ότι πρέπει να περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουμε εκλογές στο τέλος του επόμενου μήνα. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ένα κοινοβούλιο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλειοψηφικός ποτέ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία. Και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο όχι μόνο στον δικό μας λαό αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Κίνδυνος το κοινωνικό κράτος

Στην επιχειρηματολογία του τόνισε ότι οι πολυεθνικές θα κερδίσουν από το μειωμένο επίπεδο της κανονιστικής προστασίας πχ τις χρηματιστηριακές και τραπεζικές συναλλαγές, όπου οι αμερικανικές είναι αυστηρότερες από τις ευρωπαϊκές.

Επεσήμανε ότι δεν ξέρουμε ποια είναι η εντολή του διαπραγματευτή της ΕΕ, ούτε ξέρουμε πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, «διότι έχει επικρατήσει μια αντιδημοκρατική πρακτική αδιαφάνειας από την αρχή στην διαπραγμάτευση».

Συνέχισε λέγοντας ότι προσπάθεια της TIIP δεν είναι να μειώσει τους δασμούς, που είναι ήδη «σε πολύ χαμηλά επίπεδα», αλλά να επιφέρει μια ρύθμιση των κανόνων που διέπουν διάφορους τομείς δραστηριότητας. «Συνεισφέρει στο να καταργηθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες στις εξαγωγές που θα βοηθήσει στην οικονομική αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι ο κίνδυνος έγκειται ότι στους περισσότερους τομείς η κανονιστική ρύθμιση σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι διαφορετική. «Παραδείγματος χάρη εμείς δεν επιτρέπουμε τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, η προστασία δεδομένων είναι πολύ σημαντικότερη όπως και η προστασία των εθνικών συστημάτων υγείας, η γενική αρχή κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου κλπ». «Οποιαδήποτε ενοποίηση υπάρξει σε αυτούς τους κανόνες στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή πρόκειται να υπονομεύσει τον τρόπου που είναι οργανωμένο το κοινωνικό κράτος στην ΕΕ».

Ανδρουλάκης: Η TTIP δεν είναι «πανάκεια»

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανρουλάκης, τόνισε ότι η TTIP θα δημιουργήσει μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου που μπορεί δυνητικά να είναι οικονομικά επωφελής και για τα δυο μέρη. Επικαλούμενος επίσημες έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η προοπτική του ΤΤΙΡ είναι να αυξήσει σημαντικά το ΑΕΠ της Ευρώπης. «Η αύξηση αυτή βέβαια δεν θα επιμεριστεί ισομερώς και σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η προώθηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω νέων επενδύσεων και εισροή αναγκαίων κεφαλαίων. Επίσης θα άνοιγε την αμερικάνικη αγορά, η οποία ειδικά στον τομέα των Δημοσίων συμβάσεων (ανάλογα βέβαια και με την πολιτεία) είναι μία πολύ κλειστή αγορά.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί «πανάκεια».

«Δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι συμφωνίες σαν την ΤΤΙΡ (η οποία έχει σαφώς θετικές προοπτικές)  θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη η οποία θα μας εξασφαλίσει ότι όλα πηγαίνουν καλά στην Ευρώπη […] Δεν είναι πανάκεια».

Κυρανάκης: Είναι προς όφελος των μικρομεσαίων

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι η TTIP πρόκειται να συνεισφέρει 545 ευρώ ετησίως ανά ευρωπαϊκή οικογένεια και θα αυξήσει σημαντικά το ΑΕΠ της Ένωσης συνολικά.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα τα αμερικανικά προϊόντα και αντίστροφά, «καταργώντας τον προστατευτισμό που υπάρχει σήμερα».

Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για ποιο λόγο υπάρχει τόσος πολύς «αρνητισμός» απέναντι στην Διατλαντική Συμφωνία τη στιγμή που η ΕΕ έχει παράλληλες διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες όπως η Κίνα.

«Τέτοιες διαπραγματεύσεις γίνονται σήμερα και με την Κίνα και την Βραζιλία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συγκεκριμένες δυνάμεις της Ευρωβουλής στοχοποιούν μόνο τη συγκεκριμένη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου […] θεωρώ πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Τέλος συμπέρανε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ευρωπαϊκού επιχειρείν αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μέσω της Συμφωνίας θα μπορέσουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ καταργώντας σημαντικά γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια «που κοστίζουν σήμερα», φέροντας το παράδειγμα ενός Έλληνας ελαιοπαραγωγού.

 

Σαράντης Μιχαλόπουλος