Κατάινεν: Το ταμείο Γιούνκερ θα βοηθήσει μόνο εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σταθερή

O Γίρκι Κατάινεν [European Commission]

Το ταμείο επενδύσεων Γιούνκερ μπορεί να βοηθήσει εάν η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά σταθερή ώστε να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να σκεφτεί τις επενδύσεις. Αυτό απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν  στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Νίκο Γραμματικάκη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την απασχόληση, ανάπτυξη, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, κ. Κατάινεν  παρουσίασε στις 31 Μαρτίου τις προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το νέο σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, επεσήμανε ότι «το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις μπορεί να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ειδικά στην πράσινη οικονομία». Εξέφρασε ωστόσο τον φόβο του ότι παρά τις καλές προθέσεις, κάποια κράτη δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες του νέου ταμείου. Κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο,  στον υψηλό κίνδυνο των επενδύσεων λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που κυριαρχούν στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.  Αναφερόμενος σε ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο κ. Γραμματικάκης  τόνισε: «μόνον αν αυτό το νέο πρόγραμμα έχει ισχυρό αναπτυξιακό χαρακτήρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ισχυρή ανάκαμψη, όπως και σε μια πειστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους». Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ρώτησε τέλος τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αν «θα μπορούσε το ταμείο να παίξει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος και να συμπληρώσει έτσι τα σοβαρά κενά που παρουσίασαν τα προηγούμενα δύο».

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του κ. Γραμματικάκη για την αξιοποίηση του ταμείου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το ταμείο αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά σταθερή ώστε να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να σκεφτεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα». «Αλλά δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κάποιον να επενδύσει κάπου. Ελπίζω λοιπόν η κυβέρνηση να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να σκεφτούν τις επενδύσεις. Αν υπάρχει κάποιος ιδιώτης επενδυτής που θέλει να επενδύσει τότε μπορεί να μοιραστεί τον κίνδυνο με το ταμείο και ελπίζω να γίνει αυτό σύντομα», είπε με νόημα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Euractiv

 

X