Κατάινεν για έκθεση Ελεγκτικού Συνεδρίου: κάποιοι κάνουν λάθος για το σχέδιο Γιούνκερ

katainen_panel_1_athens_antiprosopeia_29012019 [Theodore Karaoulanis]

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησε να αποδομήσει με επιχειρήματα τα ευρήματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, απαντώντας σε ερώτηση της Euractiv σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, χωρίς όμως να θελήσει να απαντήσει ευθέως,. «Δεν έχω διαβάσει την έκθεση αλλά θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις ουσίας», τόνισε ο Γίρκι Κατάϊνεν και στα σχόλια που έκανε σημείωσε «κάποιοι κάνουν λάθος».

Είχε προηγηθεί μόλις η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ΕΤΣΕ, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι ενώ το ΕΤΣΕ υπήρξε ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων από την έναρξή του το 2015, η επιτυχία του ενδεχομένως να έχει υπερεκτιμηθεί λόγω της μεθοδολογίας υπολογισμού των κινητοποιούμενων πόρων που χρησιμοποιεί η Επιτροπή. Οι ευρωπαίοι ελεγκτές στην έκθεση υποστηρίζουν ακόμη ότι υπάρχει ζήτημα ανισορροπίας στη γεωγραφική κατανομή των πόρων και θεωρούν ότι πολλές επενδύσεις θα μπορούσαν να είχαν ενισχυθεί με άλλα προϋπάρχοντα εργαλεία, διατυπώνοντας και επιφυλάξεις για τη διασύνδεση του ΕΤΣΕ με άλλα εργαλεία όπως τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα των χωρών μελών που ενισχύονται από κοινοτικούς πόρους.

Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΕ: ίσως υπερεκτιμούνται οι κινητοποιημένες επενδύσεις του ΕΤΣΕ στην πραγματική οικονομία

Τα ποσά των επενδύσεων που κινητοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στην πραγματική οικονομία ενδέχεται να έχουν υπερεκτιμηθεί τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ).

Ο κ. Κατάϊνεν στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε ότι ορισμένες από τις χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από το Ταμείο Γιούνκερ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Αυτές είναι η Ελλάδα που βρίσκεται στην 1η θέση, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Λετονία. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο της απορροφητικότητας κονδυλίων. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η επίσημη τοποθέτηση της ΕΤΕπ.

ΕΤΕπ και Κομισιόν υπεραμύνονται του σχεδίου Γιούνκερ μετά από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεραμύνθηκαν του σχεδίου Γιούνκερ, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (29 Ιανουαρίου), η οποία, ωστόσο, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για την εγκυρότητά της.

Όμως ο Γίρκι Κατάινεν προχώρησε και σε επί της ουσίας σχόλια για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου Γιούνκερ, απαντώντας στην σχετική ερώτηση της euractiv, θέτωντας δύο βασικούς άξονες που υποστηρίζουν την άποψη της Κομισιόν. Αφενός, σημείωσε με έμφαση, ότι περίπου το 70% των επενδύσεων είναι νέοι επενδυτές με νέα σχέδια. «αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα γίνονταν αυτές οι επενδύσεις αλλιώς, κάνουν λάθος, κατά την άποψή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφετέρου, σημείωσε ότι μέσω του ΕΤΣΕ γίνονται πλέον και επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου. Σύμφωνα με τους δείκτες της Κομισιόν πριν το σχέδιο Γιούνκερ κατευθύνθηκαν σε επενδύσεις «special risk» 4 δις ευρώ ενώ πλέον ήδη έχουν αφιερωθεί σχεδόν 20 δις ευρώ σε “riskier” επενδύσεις, σύμφωνα με την κατάταξή τους. Το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σχεδόν 5 φορές το ποσό που κατευθύνεται σε τέτοιες επενδύσεις, σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «χωρίς το ΕΤΣΕ η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτούσε λιγότερες και μικρότερου ρίσκου επενδύσεις» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της ανισότητας στη γεωγραφική κατανομή και στις αιτιάσεις για λιγότερες επενδύσεις σε χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, ο κ. Κατάϊνεν ήταν πιο κατηγορηματικός. Αφού επανέλαβε ότι πρώτη είναι η Ελλάδα σημείωσε ότι ακολουθείται από την Εσθονία, την Πορτογαλία την Ισπανία κλπ, ενώ χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απουσιάζουν. Επομένως βλέπουμε ότι υπάρχει κατεύθυνση πόρων προς τον Ευρωπαϊκό Νότο και πάνε εκεί που χρειάζονται, σημείωσε. «Αυτά είναι τα στοιχεία και κατά την άποψή μου η γεωγραφική κατανομή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γίρκι Κατάϊνεν

X