Κατάινεν: Επενδυτικά οχήματα για τη δανειοδότηση ελληνικών ΜμΕ

Ο Γίρκι Κατάινεν [European Commission]

Τη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα μέσω επενδυτικών οχημάτων προανήγγειλε ο Γίρκι Κατάινεν, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων δανειοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, μετά από σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, ένας τρόπος να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών στο Σχέδιο Γιούνκερ είναι ο συνδυασμός των διαρθρωτικών ταμείων της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), καθώς και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Επενδυτική πλατφόρμα

Ο Κατάινεν έκανε λόγο για την ενημερωτική πλατφόρμα, η οποία «είναι άμεσα διαθέσιμη να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις ελληνικές τοπικές και περιφερειακές αρχές να βρουν ευκαιρίες πως να συνδυάσουν τους πόρους συνοχής με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε να εξασφαλίσουν τη σχετική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί μέρος των ελληνικών διαθρωτικών ταμείων για να  συνδυαστεί το ΕΤΣΕ με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα προέρχονται από τράπεζες, χρηματοοικονομικούς φορείς και διεθνείς επενδυτές ή ακόμα και από ευκατάστατους ανθρώπους, ώστε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό όχημα που θα παρέχει μικρά δάνεια από 50.000 ευρώ έως και 1 με 2 έως και 3 εκατομμύρια ευρώ σε Μικρές και Μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις».

Δανειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων

Απαντώντας άλλωστε σε κοινοβουλευτική ερώτηση της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ ο Γίρκι Καταινεν, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη δυσκολία που έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν. Όπως ανέφερε, «για προφανείς λόγους οι Μικρές και Μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες με εύλογο επιτόκιο και αυτό είναι το εμπόδιο για να αναπτυχθεί περεταίρω ο τουριστικός τομέας».