«Καμπανάκι» της Κομισιόν σε Βρετανία-Φινλανδία. Εκπνέει ο χρόνος για Γαλλία

shutterstock_199379480 (1)

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπαίνουν Βρετανία και  Φινλανδία λόγω της μη συμμόρφωσής τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ εκπνέει η προθεσμία για την Γαλλία.  Αυτό προκύπτει από τις  ειδικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής ανά χώρα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2015 και το 2016.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, η Επιτροπή συνιστά να αποφασίσει το Συμβούλιο ότι η χώρα δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με τη σύστασή της του Δεκεμβρίου 2009 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το οικονομικό έτος 2014-2015. Αυτό συμβαίνει επειδή η καταβληθείσα δημοσιονομική προσπάθεια υπολειπόταν της συνιστώμενης ετήσιας μέσης δημοσιονομικής προσπάθειας ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ανήλθε το προηγούμενο έτος σε 5,2%. Η Επιτροπή συνιστά στην Βρετανία, παρέχοντας επιπλέον δύο χρόνια, έως το οικονομικό έτος 2016-2017, να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Για την Φινλανδία, η Κομισιόν καταλήγει ότι δεν συμμορφώνεται με το κριτήριο του χρέους και του ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή θα διατυπώσει τη γνώμη της σχετικά με την έκθεση εντός δύο εβδομάδων, μετά την οποία πρόκειται να ακολουθήσει απόφαση για την κίνηση ή μη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η Γαλλία είναι επί του παρόντος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2015, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα και να το μειώσει έως το 2017 – σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της10ης Μαρτίου 2015 μετά την πρόταση της Επιτροπής. Το Συμβούλιο όρισε την 10η Ιουνίου 2015 ως προθεσμία για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης από τη Γαλλία.

Θετικά αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προσπάθειες εξυγίανσης του ελλείμματος από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Μάλτας. Αμφότερες χώρες κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμα τους σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάτω από το 3%.

Euractiv

φωτό  από chrisdorney/shutterstock