Καλαφάτης κατά Παππά για 5G: η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» των δικτύων 5ης γενιάς

την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί η συζήτηση για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς, τια αναγκαίες επενδύσεις και την ασφάλειά τους, η Ελλάδα φαίνεται να μην παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Πέρα από επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, δεν υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο που να δείχνουν την προετοιμασία της χώρας για την επερχόμενη τεχνολογική αλλαγή.

Η μόνη αναμενόμενη θεσμική εξέλιξη είναι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιών (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοτπικών, επικοινωνιών κλπ) που αναμένεται τις τελευταίες εβδομάδες να δοθεί σε διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή.

Σε αυτό, πέρα από την επίλυση του προβλήματος της αδειοδότησης των κεραιών μέχρι 4G, αναμένουμε να δούμε αν θα ληφθούν πρωτοβουλίες κε των προτέρων για την επίλυση του ακόμη πιο σύνθετου, λόγου πυκνότητας που απαιτείται, θέματος του δικτύου κεραιών 5G και της αδειοδότησής τους.

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία 5G οδηγεί σε κεραίες πολύ διαφορετικές (κατά πάσα πιθανότητα πολύ μικρότερες και πολύ περισσότερες) από ότι μέχρι σήμερα.

Αυτές τις καθυστερήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για την υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς – 5G αναδεικνύει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» της τεχνολογίας 5G και να παραμείνει τεχνολογικός «παρίας» της Ευρώπης.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις. Θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι  το 2025 τα έσοδα από το 5G θα ανέρχονται σε 225 δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Το 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, υπερβολικά υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης, με ταχύτητες που θα ξεκινούν σε πρώτη φάση από τα 10 Gbps, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη λειτουργία μεγάλου αριθμού συνδεδεμένων συσκευών.

Πρακτικά, η τεχνολογία 5G αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για υπηρεσίες όπως, αυτόνομα ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα (connected cars), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), συνδεδεμένες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (connected enterprises), ευφυή δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, έξυπνες οικίες, υπηρεσίες έξυπνης πόλης, ευφυής γεωργία, ευφυής τηλεϊατρική, δεδομενοποίηση (datafication), video υπερυψηλής ευκρίνειας, virtual and augmented reality, κ.α.

Αναγνωρίζοντας το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα προσφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία το 5G, η Επιτροπή στο πρόγραμμά της «Ψηφιακή Ατζέντα» έχει θέσει το στόχο μέχρι το 2020 κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο 5G σε μία τουλάχιστον μεγάλη του πόλη.

Η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G αναφέρει ότι, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 138 δοκιμές δικτύων 5G σε 23 κράτη μέλη.

Η Ελλάδα, σημειώνεται στην ερώτηση Καλαφάτη, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, με 3 δοκιμές, πάνω μόνο από τη Μάλτα, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, έναντι των πρωτοπόρων κρατών  με πρώτη την Ισπανία με 21 δοκιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει την Ελλάδα στην 29η θέση από 34 χώρες της Ευρώπης ως προς την ετοιμότητα υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G και τελευταία στο θέμα της σχετικής νομοθεσίας, με την Τουρκία, ενδεικτικά, να βρίσκεται στην 7η θέση.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, η ΕΕ ήδη ασχολείται και με το ζήτημα της ασφάλειας των δικτύων 5G.

Ο Τομεάρχης Ευρωπαίκών Υποθέσεων της ΝΔ σημειώνει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των δικτύων 5G και ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε στις 26 Μαρτίου, σύσταση σχετικά με την υιοθέτηση κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια των δικτύων 5G.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εκπονήσει εθνική εκτίμηση επικινδυνότητας των υποδομών δικτύου 5G ως το τέλος Ιουνίου 2019. Στη βάση αυτή θα πρέπει τα κράτη μέλη να καθορίσουν τους όρους ασφάλειας των δημόσιων δικτύων, ιδίως κατά τις διαδικασίες χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε ζώνες 5G. Οι εθνικές εκτιμήσεις θα πρέπει να διαβιβαστούν στην Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας (ENISA) ως τις 15 Ιουλίου 2019.

Ο Σταύρος Καλαφάτης σημειώνει ότι το δίκτυο 5G αποτελεί «μονόδρομο» για την εξασφάλιση του τεχνολογικού μέλλοντος της χώρας μας και καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη με αύξηση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι, όπως καταδεικνύει μελέτη της Επιτροπής, η προσαρμογή στα δίκτυα 5G θα είναι πολύ ταχύτερη από αυτήν των προηγουμένων τεχνολογιών, η χώρα μας πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Τομεάρχης Ευρωπαίκών Υποθέσεων της ΝΔ ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παππά:

  1. ποιος είναι ο εθνικός «χάρτης πορείας» για την ανάπτυξη δικτύων 5G,
  2. αν θα καταφέρει η χώρα μας να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δίκτυο 5G μέχρι το 2020 και υπό ποιες προϋποθέσεις,
  3. ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να ανατραπεί η χαμηλή κατάταξη της χώρας μας στην Ευρώπη και να καταστεί έτοιμη η Ελλάδα να υιοθετήσει την τεχνολογία 5G
  4. προβλέπεται να εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας των υποδομών δικτύων 5G σύμφωνα με τις απαιτήσεις και μέσα στα χρονικά όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.​
X