Ιταλός ΥΠΕΞ: Η κρίση οφείλεται στους Έλληνες ηγέτες

eurocoinseuractivphoto.JPG

Η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στους «κακούς Γερμανούς», αλλά στους χειρισμούς των Ελλήνων ηγετών των 15-20 τελευταίων ετών. Αυτό  δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ενώ επέμεινε στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και για γεωπολιτικούς λόγους.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των παραμέτρων, αλλά αυτό δεν είναι σφάλμα των κακών Γερμανών, αλλά ευθύνη των Ελλήνων κυβερνώντων που διαδέχονταν οι μεν τους δε στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια», επεσήμανε.  Ο Τζεντιλόνι έκρινε επίσης ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα δεν δίνει ουσιαστική λύση. «Η κατάσταση δεν επιλύθηκε με την νίκη του όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Η ψηφοφορία απέδειξε ότι ο (Αλέξης) Τσίπρας έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όμως αυτό δεν είναι μια λύση», δήλωσε.

Τόνισε ακόμη την σημασία που έχει η παραμονή της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, απορρίπτοντας τα «λογιστικά» επιχειρήματα για την έξοδό της από την ευρωζώνη. «Δεν υπάρχουν μόνον πολιτιστικοί, συναισθηματικοί, ιστορικοί λόγοι, υπάρχουν επίσης ισχυρά γεωπολιτικά επιχειρήματα», σημείωσε. Όπως διευκρίνισε «το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελεί ένα δευτερεύον στοιχείο της ανάλυσής μας. Και το λέω χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τις επιλογές που έγιναν, ή δεν έγιναν, από την Αθήνα τους τελευταίους μήνες».