Ιταλία: Αντιφατικά μηνύματα στις αγορές μετά την υποβάθμιση του χρέους

[EPA-EFE/Massimo Percossi]

Αντιφατικά μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές έστειλε η ιταλική κυβέρνηση την Κυριακή (2 Σεπτεμβρίου) εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Ρώμη θα μπορούσε να παραβιάσει τα όρια των δαπανών της ΕΕ, καθώς υφίσταται πίεση, για να εκπληρώσει τις εκλογικές υποσχέσεις της κατά των μέτρων λιτότητας.

Με το χρέος της χώρας να αντιπροσωπεύει σήμερα το 132% της παραγωγής, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει τα οικονομικά της.

«Μετά το νέο κυβερνητικό σχηματισμό της χώρας, η Fitch αναμένει κάποιο βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα άφηνε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας πολύ πιο εκτεθειμένο σε πιθανούς κραδασμούς», ανέφερε σχετική έκθεση του οίκου.

Ιταλία: Ο υπουργός Οικονομίας ανακαλεί στην τάξη τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας κάλεσε τους δύο πολιτικούς ηγέτες του λαϊκιστικού/εθνικιστικού συνασπισμού που ασκεί διακυβέρνηση στην Ιταλία να περιορίσουν τις δηλώσεις τους για τον επόμενο προϋπολογισμό, διότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία κερδοσκοπική επίθεση κατά της ιταλικής αγοράς ομολόγων

Την Παρασκευή, η αποκαλούμενη «διαφορά αποδόσεων» -η οποία μετρά τη διαφορά του εκτιμώμενου κινδύνου μεταξύ ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων- ήταν ευρύτερη σε σύγκριση με τους τελευταίους 12 μήνες.

«Η Ιταλία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές τις προσεχείς εβδομάδες.

«Η Ιταλία δεν είναι εύθραυστη. Δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ιταλός αξιωματούχος σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica την Κυριακή (2 Σεπτεμβρίου).

«Η κυβέρνηση έχει ήδη πει αρκετές φορές ότι η σταθερότητα του προϋπολογισμού θα γίνει σεβαστή. Και με το νέο νόμο για τον προϋπολογισμό τις προσεχείς εβδομάδες, αυτές οι προθέσεις θα μετατραπούν σε δράση», κατέληξε ο υπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι πρόκειται να ακολουθήσει την κύρια δέσμευση που εξήγγειλε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του – ένα καθολικό εισόδημα για τους μη εύπορους πολίτες.

Με βέτο απειλεί τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Ιταλία

Να ασκήσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγορώντας τα κράτη μέλη ότι δεν εφάρμοσαν τη συμφωνία του Ιουνίου για το μεταναστευτικό.

«Το 2019 πρέπει να ξεκινήσει το καθολικό εισόδημα», δήλωσε ο κ. Ντι Μάιο σε συνέδριο που διεξήχθη στην Τοσκάνη. «Πρέπει να διαθέσουμε χρηματοδότηση έτσι ώστε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια μη εύποροι Ιταλοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Δεν μπορούμε να ακούμε τους οίκους αξιολόγησης και να καθησυχάζουμε τις αγορές, αλλά στη συνέχεια να πιέζουμε τους Ιταλούς πολίτες. Θα επιλέγουμε πάντα το ‘’Πρώτα οι Ιταλοί’’».

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, προέτρεψε την Ιταλία να καταβάλλει «σημαντική προσπάθεια» στον προϋπολογισμό της για το 2019, προειδοποιώντας ότι αναμένει δύσκολες συνομιλίες με την κυβέρνηση.